Od početka ove godine Elektroprivreda Srbije prodala tri puta više struje i zaradila 74 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2021. u 22:00
Foto: SHUtterstock

Sve hidroelektrane su zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i obnovi mogle iskoriste izuzetne dotoke na rijekama i proizvesti mnogo više energije.

Elektroprivreda Srbije (EPS) nadmašila je postavljene ciljeve unatoč otežanim uvjetima poslovanja zbog pandemije i samo od prodaje struje na slobodnom tržištu od početka 2021. godine zaradila je oko 74 milijuna eura.

To je izjavio Milorad Grčić, direktor EPS-a, i dodao da je od 1. siječnja do 6. travnja na burzama prodano 1,4 milijarde kilovatsati električne energije, a da nije bilo potrebe da se struja kupuje.

“To je oko tri puta veća prodaja električne energije na burzama nego u istom razdoblju 2020. godine zahvaljujući odličnim hidrološki uvjetima i znanju stručnjaka EPS-a”, istaknuo je Grčić.

Prema njegovim riječima, EPS-ove hidroelektrane u tom razdoblju proizvele su četiri milijarde kilovatsati što je za oko 50% više zelene energije nego u 2020. godini i oko 27% više nego u 2019.

Sve hidroelektrane su zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i obnovi mogle iskoriste izuzetne dotoke na rijekama i proizvesti mnogo više energije.

“Proizvodnja ugljena bila je na planiranoj razini i stabilan rad termoelektrana omogućio je da EPS od početka godine proizvede ukupno više od 11 milijardi kilovatsati električne energije. To je za 9% više nego u istom razdoblju 2020. i za 6% više nego u 2019. godini”, objasnio je Grčić.

Naveo je i da je u 2020. godini, kada je bilo vrlo teško ostvariti uspješne rezultate i ispuniti zacrtane planove, EPS imao četiri puta veću dobit od planirane i zabilježio je neto dobit od 16,2 milijarde dinara (oko 137 mil. eura).

Grčić je rekao i da su tijekom 2020. godine nastavljena ulaganja i dodao da je EPS realizirao investicije vrijedne 37,7 milijardi dinara (oko 310 mil. eura). U projekte zaštite okoliša uloženo 11,8 milijardi dinara (oko 97 mil. eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close