NIS nastavlja potragu za naftom i plinom u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2021. u 22:00
Radovi u selu Obudovac bit će završeni tijekom siječnja sljedeće godine/M. Sušenj/PIXSELL

Tvrtka iz Srbije ima koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika.

Kompanija Naftna industrija Srbije (NIS) nastavila je razvoj projekta Obudovac u općini Bosanski Šamac u Republici Srpskoj (BiH) i pokrenula istražnu bušotinu Obudovac 03, s ciljem potvrđivanja i pronalaženja novih rezervi nafte i plina.

Kako je navedeno u priopćenju te kompanije, radovi će biti izvedeni u skladu s najvišim ekološkim standardima i završeni tijekom siječnja sljedeće godine, prenose Nezavisne novine. Bušenje će se obaviti na dubini od 2100 metara.

Radove na istraživanju i proizvodnji nafte i plina NIS realizira preko povezane tvrtke Jadran-naftagas, koja ima koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika na cijelom području RS.

Tvrtka Jadran-naftagas 2011. godine dobila je koncesiju za istraživanje i korištenje sirove nafte i plina na području Republike Srpske na 28 godina. Jadran-naftagas obvezao se da će u istraživanje i eksploataciju nafte i plina u RS uložiti ukupno 229 milijuna dolara.

U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine Ob-02 u selu Obudovac, a godinu kasnije dobivena je nafta čija je kvaliteta ispitivana u laboratorijama Naučnotehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu. Utvrđeno je da je riječ o nafti koja je već zastupljena u Panonskom bazenu.

Prema riječima Đorđa Milićevića, načelnika općine Bosanski Šamac, ta bušenja ne donose korist samo toj općini, već i cijeloj RS. Dodao je da bi prihod za njegovu općinu na godišnjoj razini trebao biti oko 300.000 KM (oko 153.000 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close