NES sada ima 32,2 posto dionica Krajinapetrola

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2020. u 21:59
Naftna kompanija ima benzinske postaje u više gradova RS

Najveći udio ima vlada RS preko svojih fondova.

Kompanija NES iz Banja Luke neznatno je povećala udio u Krajinapetrolu putem javne ponude za preuzimanje, pokazuje izvještaj objavljen na Banjalučkoj burzi, izvještava Indikator.ba.

NES je otkupio samo 3556 dionica, te sada ima 32,271% dionica Krajinapetrola. Prodaju su obilježila podijeljena mišljenja članova Uprave Krajinapetrola o ponudi za preuzimanje, zbog čega je Komisija za vrijednosnice RS tražila njihovo dodatno izjašnjavanje te zahtijevala da mišljenje o ponudi potpišu svi članovi Uprave. Negativan stav o NES-ovoj ponudi za preuzimanje iskazala su četiri od ukupno šest članova Uprave.

Velibor Maksimović, predstavnik PREF-a, izjavio je da je njegov stav negativan jer fond kojeg zastupa i dalje želi biti dioničar u Krajinapetrolu. NES je ušao u vlasničku stukturu Krajinapetrola nakon informacija da je zanimanje za preuzimanje te kompanije pokazala Ina, kojoj je vlada RS u ime njenih fondova koji imaju najveći udio u kompaniji (Akcijski fond RS, PREF i Fond za restituciju RS), dopustila dubinsko snimanje. Ina ima 9,7 posto dionica Krajinapetrola.

NES je u studenome kupio paket od 25,2 posto dionica Krajinapetrola od tvrtke Petrobart Holdings, a transakcija je vrijedila 2,3 mil. KM (oko 1,1 mil. eura). Kasnije je NES povećao udio u naftnoj kompaniji koja ima benzinske postaje u Banjoj Luci i drugim gradovima RS, na 32,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close