Najveći ribnjak u BiH nastavlja s proizvodnjom i nakon odlaska u stečaj

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2021. u 22:00
Prije nekoliko dana, unatoč brojnim problemima, počeo je izlov ribe u Saničanima/SHUTTERSTOCK

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u prethodnom razdoblju osiguralo je oko 20 tona hrane za ribu.

Ribnjak Saničani iz Prijedora nastavit će proizvodnju i prodaju ribe, odluka je koja je donesena na posljednjoj sjednici Skupštine vjerovnika, rekao je za Nezavisne novine Mirko Marčeta, stečajni upravitelj te posrnule tvrtke iz Republike Srpske. Naime, na taj način pokušat će se nastaviti osnovna djelatnost za koju je ribnjak registriran, ali, kako je objasnio Marčeta, u onom obujmu kojeg mogu ostvariti.

“Nastojimo na taj način pomoći Ribnjaku Saničani, najvećem ribnjaku u Bosni i Hercegovini, da preživi”, dodao je Marčeta i istaknuo da su prije nekoliko dana počeli izlov ribe.

Suvlasnici fondovi i banke

Kako je rekao stečajni upravitelj, na sjednici Skupštine vjerovnika, koja je održana prije desetak dana, bilo je riječi i o potraživanjima. On je objasnio da su u prethodnom razdoblju dobivali pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali, kako je dodao, budući da je stečajni postupak pitanje pravosudnih institucija to ministarstvo na njega ne može utjecati.

“Najvažnije je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima sluha i volje za pomoć, te su nam tako u prethodnom razdoblju osigurali oko 20 tona hrane za ribu”, rekao je Marčeta.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su rekli za Nezavisne novine da su svjesni značaja Ribnjaka Saničani, kako za grad Prijedor, tako i za cijelu Republiku Srpsku, te zato stalno prate stečajni postupak koji je u tijeku.

Okružni privredni sud u Prijedoru krajem ožujka otvorio je stečaj u Ribnjaku Saničani, koji dobavljačima i državi duguje više od 360.000 KM (oko 184.000 eura), tako da se jedan od najstarijih ribnjaka u BiH našao u nezavidnoj situaciji. Inače, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobraniteljstvo RS 17. srpnja prošle godine, a prijedorski sud je 11. rujna pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi osiguranja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez suglasnosti stečajnog upravitelja raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Narušena ekološka ravnoteža

Na to rješenje žalio se Radojica Ratkovac, većinski vlasnik Ribnjaka Saničani, ali njegova žalba je odbijena. Prema podacima Banjalučke burze, Ratkovac je vlasnik 52,1 posto dionica, a među deset najvećih dioničara su pet fondova, dvije banke i dvije fizičke osobe. Posljednji put dionicama Ribnjaka Saničani trgovano je 2013. godine.

Neto gubitak u 2018. godini iznosio je 89.025 KM (oko 45,5 tisuća eura), da bi u 2019. godini bio daleko veći jer je dosegnuo 420.746 KM (oko 215 tisuća eura). Tijekom 2019. godine krug tvornice s upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neplaćanja hipotekarnog kredita, kao i reprograma.

Republički vodni inspektori u kontrolama u svibnju 2019. godine utvrdili su da se ribogojilište ne održava primjereno već duže razdoblje i da to utječe na smanjenje učinkovitosti i sigurnosti objekta.

Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim koji je posjetio ribnjak zbog utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama stanovnika Saničana o uginuloj ribi, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže. Iste godine Republička vodna inspekcija naložila je mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, što nije obavljeno u zadanom roku.

Predstavnici Voda Srpske takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije urađeno, tako da ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole, a nema je niti danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close