Na e-tržnici prodali već stotine tona povrća

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2020. u 22:00
Svi srpski poljoprivrednici imat će pravo na korištenje kredita s jedan posto kamatne stope i rokom otplate od tri godine Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Uzgajivači povrća dobit će novčanu potporu do 763 eura, ovisno o veličini plastenika, a pomoć čeka i male mljekare, prije svega one koji proizvode kajmak i sir.

Nakon tri tjedna od kada su zbog epidemije koronavirusa zatvorene tržnice u Srbiji donesena je odluka da ponovno mogu raditi, a Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, kaže da sada samo od lokalnih vlasti ovisi kada će tržnice biti otvorene.

Nedimović je podsjetio da su baš zbog štete koju su mogli imati zbog zatvorenih tržnica, povrtlari izradili elektronsku tržnicu, preko koje je za nekoliko dana prodato 104.000 kilograma ili 104 tone robe. “Imali smo i Facebook tržnice, snašli smo se, prodavalo se i dostavljanjem na kućne adrese”, rekao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o poljoprivredi, osmišljene su mjere za potporu, koje se odnose na one koji su najugroženiji, prije svega na uzgajivače povrća, koji nisu mogli prodavati na tržnicama.

“Njima je pripremljena novčana potpora do 90.000 dinara (oko 763 eura) ovisno o veličini plastenika”, rekao je ministar i dodao da je financijska pomoć pripremljena i za male mljekare, prije svega za one koji proizvode kajmak i sir.

“Treća grupa kojoj pomažemo je sektor pčelarstva, i to pčelare starije od 70 godina, a njih je 7468. I oni će imati pravo na financijsku potporu”, objasnio je Nedimović. Prema njegovim riječima, svi poljoprivrednici u Srbiji imat će pravo na korištenje kredita s jedan posto kamatne stope i rokom otplate od tri godine, pri čemu poček traje godinu dana.

On ističe da je poljoprivreda najmanje oštećena izašla iz krize s koronavirusom i navodi da su se radovi na njivama mogli neometano odvijati uz pomoć pripadnika MUP-a.

Savez vinara i vinogradara predlaže da država i njih zaštiti time što će otežati uvoz vina većim carinama, a Nedimović kaže da je država i prije epidemije završila strategiju razvoja vinarstva koje predviđa i različite oblike zaštite domaćeg tržišta.

“Sektor vinarstva pretrpio je štetu zbog zatvaranja lokala, restorana, hotela, ali vino može neko vrijeme stajati. Bit će i tu posebne podrške, a ono što će vinari imati ove godine, to nisu imali 50 godina”, rekao je Nedimović, prenosi Tanjug.

Komentirajte prvi

New Report

Close