Morat će otpustiti 100 radnika, proglasit će ih tehnološkim viškom

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2021. u 11:47
Prihodi državnog lječilišta pali su na samo 20 posto od uobičajenih, očekuje se veliki minus/PD

Lječilište Reumal u Fojnici, u državnom vlasništvu, uz financijsku pomoć Općine Fojnica i vlade FBiH uspjelo je stati na noge.

Lječilište Reumal u Fojnici, u državnom vlasništvu, uz financijsku pomoć Općine Fojnica i vlade FBiH uspjelo je stati na noge, ali u sljedećem razdoblju zbog reorganizacije do 100 radnika ostat će bez posla.

To je za portal Klix.ba potvrdio Alija Mukača, direktor Reumala Fojnica, koji je rekao da su u proteklom razdoblju svim radnicima isplaćivali plaće. No blokade računa, tužbe radnika i sve ostalo što se događalo od rujna do danas zahtijevaju konkretne mjere.

“Nakon prve blokade računa zbog tužbi radnika sve razine države javile su se da pomognu. Prva je pomogla Općina Fojnica koja je dala 300.000 KM (oko 153.000 eura), a zatim i vlada FBiH izdvajanjem sredstava za turizam.

Podijeljena su I bespovratna sredstva za lječilišta čime je financirana minimalna neto plaća za listopad, studeni i prosinac te doprinosi na plaću, što je oko 1700 KM (oko 870 eura) po svakom od 315 radnika”, objasnio je Mukača.

On je dodao da su u međuvremenu pokušali pronaći kompromis s radnicima u vezi s tužbama te su im obećali 30 posto u odnosu na njihova potraživanja.

“Javilo nam se 260 radnika, a nitko od onih koji su tužili Reumal na to nije pristao. Oni koji su se javili dobili su dio naknade i nekako smo spasili rad”, dodao je Mukača. Međutim, budući da je poslovanje u minusu do 80 posto, Mukača kaže da će se morati raskidati ugovori o radu.

“Od 15. listopada, kada je pogoršana situacija zbog pandemije, imamo doista loše rezultate. Dva mjeseca imamo stotinjak gostiju, 3500 noćenja mjesečno uz prihode od 350.000 KM (oko 180.000 eura) i to je samo 20 posto u odnosu na redovno poslovanje. Imat ćemo milijunski minus, za vrijeme pandemije nismo otpuštali radnike, ali ne možemo više”, kaže sugovornik portala.

“Banja u Olovu ima 70 radnika, a mi 300. Nećemo ići s radikalnim mjerama, ali plan je da do 100 radnika proglasimo tehnološkim viškom”, kaže Mukača.

Komentirajte prvi

New Report

Close