Poznata tvornica slatkiša počinje s radom na najkvalitetnijim strojevima na tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2021. u 08:00
Najavljuje se plasiranje proizvoda Laste na strana tržišta, ali prednost ima BiH/Pixabay

U pogonima konditora trenutačno se montiraju novi, kvalitetni strojevi iz Italije, Njemačke i Švicarske.

Pripremni radovi za početak proizvodnje u tvornici slatkiša Lasta iz Čapljine (BiH) značajno su napredovali, a kako je za Klix.ba rekao Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke, u ovom razdoblju pristižu im strojevi koje sada montiraju.

Kada montaža strojeva bude završena, što se očekuje krajem rujna ove godine, trebala bi početi probna proizvodnja keksa. Kako doznaje Bljesak.info, riječ je o najkvalitetnijim strojevima na tržištu. Oprema je iz Italije i Njemačke, dok su proizvodne trake iz Švicarske.

Radnici sljedećih dana očekuju još neke dijelove, te će strojevi uskoro u potpunosti biti sastavljeni. S njima rade stručnjaci za strojeve iz Italije, Njemačke i Švicarske, kako bi sve bilo obavljeno po najvišim standardima.

Građevinski radovi pri kraju

“Kada budemo pri kraju priprema, raspisat ćemo natječaj za prijem radnika. Ne znam još koliko će nam ih trebati na početku, to će odrediti tehnološki proces, kao i potražnja na tržištu. Ići ćemo postupno i u zapošljavanju i u proizvodnji, jer sve to opet treba prodati nekome”, objasnio je Ćorluka.

U studenome 2019. godine Petar Ćorluka, vlasnik tvornice higijenskih proizvoda Violeta iz Gruda, kupio je Lastu u stečaju i najavio ponovno pokretanje proizvodnje.

20

milijuna eura uloženo je u obnovu čapljinske tvornice

Kupovinom kompanije u stečaju Ćorluka se nije obvezao na zadržavanje bivših radnika, ali on ne isključuje niti tu mogućnost ako se radnici prijave na natječaj i ispune sve uvjete.

“Na početku ćemo proizvoditi samo kekse, da vidimo kako će to ići, ali u sljedećem razdoblju imamo u planu i sadnju lješnjaka, koju ćemo organizirati u suradnji s kooperantima, kao i sadnju smokve, jer želimo imati i domaću sirovinu”, objasnio je Ćorluka.

Prema onome što se vidi u tvornici Lasta, samo je pitanje dana kada će s proizvodne trake početi izlaziti prvi keksi i kada će Čapljina ponovno zamirisati po prepoznatljivim okusima štrudle, krem štapića, ali i ostalih, novih slastica koje su ranije najavljene. Građevinski radovi dobrim su dijelom završeni, prenosi portal Tomislavcity. Od starih pogona nije ostalo gotovo ništa.

Lasta se znatno proširila i u širinu i u visinu. Nadograđen je novi dio budućeg pogona koji će biti spojen s obnovljenim dijelom tako da će to biti jedna velika prostrana površina. Kada sve bude gotovo, tvornica neće biti ustrojena kao ranije.

Naime, i proizvodnja i laboratorij i Uprava bit će smješteni u istom pogonu. Kada je riječ o ostalim radovima, zadržani su stari silosi po kojima je čapljinska Lasta bila vizualno prepoznatljiva, a okoliš u krugu tvornice je uređen tako na nije posječeno niti jedno stablo.

Žele samo najbolje slatkiše

Ćorluka je prilikom preuzimanja tvornice najavio da će u Lastu biti uloženo više od 20 milijuna KM (oko 10,2 mil. eura) te da će Čapljina biti središte u kojemu će se proizvoditi samo najbolji proizvodi konditorske industrije. Prema pisanju BiH medija, u konačnici u Lastu je uloženo 20 milijuna eura.

“Prehrambena industrija je nešto potpuno novo za cijeli naš tim, koji se bavi ponovnim pokretanjem tvornice, od temeljitog istraživanja tržišta do planiranja proizvodnje i lansiranja proizvoda na tržište. Svi radovi moraju zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije kako bi mogli konkurirati na tržištu i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod”, rekao je početkom ove godine Ćorluka.

Prema njegovim riječima, planirani kapaciteti proizvodnog pogona Laste premašuju potrebe bosanskohercegovačkog tržišta.

“U planu je i lansiranje proizvoda na strana tržišta, u dogledno vrijeme. Svakako, prvo moramo zadovoljiti i ispuniti očekivanja domaćeg tržišta kako bi uspješno mogli plasirati naše proizvode i izvan BiH”, naveo je Ćorluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close