Kinezi će u BiH graditi vjetroelektranu Ivovik vrijednu 130 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2021. u 22:00
Foto: Unsplash

Dosad su kineske kompanije bile zainteresirane samo za podizanje novih termoelektrana koje koriste ugljen.

Kineske kompanije uložit će 130 milijuna eura u vjetroelektranu Ivovik, čija je izgradnja planirana na području Tomislavgrada i Livna. Ivovik je prva vjetroelektrana u BiH koja je najavljena kao kineska investicija, budući da je Kina dosad uglavnom financirala termoelektrane na ugljen, javlja Radio Slobodna Europa U BiH su dosad izgrađene tri vjetroelektrane, dvije na području Tomislavgrada i jedna pokraj Mostara.

Da će Kinezi graditi Ivovik, kako se tvrdi najveći vjetropark u BiH, najavili su predstavnici vlasti Hercegbosanskog kantona nakon što su se krajem listopada sastali s predstavnicima kineskih kompanija China National Technical Import & Export Corporation i Powerchina Resources LTD.

Instalirana snaga vjetroelektrane Ivovik iznosit će 84 megavata, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6 gigavatsati.

Očekuju 1,5% od prihoda

Ivan Vukadin, predsjednik kantonalne vlade, kaže da su ulagači iz Kine preuzeli koncesiju od tvrtke Ivovik koja je prije toga završila sva potrebna istraživanja.

“Plan je sada dobiti sve potrebne dozvole i na proljeće početi s građevinskim radovima“, kaže Vukadin.

Koncesija za vjetroelektranu Ivovik, dodijeljena je još 2008. godine. Ugovor o koncesiji s kantonalnom vladom Livanjskog kantona tada je potpisala tvrtka Ivovik iz Livna.

Livanjski poduzetnik Ivica Matković, osnivač te tvrtke, izjavio je da se povukao iz tog posla.

“Pokrenuo sam to, pripremio i dao bratu koji je, nažalost, preminuo. To je ostalo njegovoj djeci“, rekao je Matković. Sada su promjenom vlasničke strukture udio u Ivoviku dobile dvije kineske kompanije.

U Registru poslovnih subjekata BiH navedeno je da je sjedište tvrtke u Sarajevu. Kao osnivači navedeni su Ekrem Nanić, zastupnik te tvrtke, te kompanije CNTIC Capital CO Limited i Sinohydro Holding Limited iz Kine.

U Hercegbosanskom kantonu očekuju da će kada se izgradi vjetropark proračuni kantona, te Općine Tomislavgrad i grada Livna godišnje dobiti 1,5 posto ukupnog prihoda od prodane električne energije.

Legalizirana prodaja koncesija

U kantonalnoj vladi nadaju se da će od koncesije za vjetroelektranu dobivati oko 100.000 eura godišnje.

Mate Šiško, pomoćnik kantonalnog ministra gospodarstva, tvrdi da je projekt bio u zastoju do 2014. zbog nedostatka dokumentacije i sporog procesa izdavanja dozvola. Šiško objašnjava da je nakon pronalaska partnera iz Kine u skladu sa Zakonu o koncesijama Hercegbosanskog kantona, koncesionar podnio zahtjev kantonalnoj vladi za suglasnost na prijenos udjela.

U tom kantonu dosad je dodijeljeno 15-ak koncesija za elektroenergetske objekte, a samo dva su realizirana.

No Ivica Brešić, bivši ministar u kantonalnoj vladi i vijećnik u Gradskom vijeću Livna, ocjenjuje da je vjetroelektrana Ivovik jedan od brojnih primjera manipuliranja koncesijama u tom dijelu BiH.

On tvrdi da Zakon o koncesijama omogućava da se trgovina i preprodaja koncesija legaliziraju odlukom kantonalne vlade.

“Ovakvim zakonom dana je mogućnost povlaštenima da dobiju dozvole za koncesiju i onda je kasnije prodaju za milijunske iznose“, ističe Brešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close