Jedinstvene radne dozvole za Otvoreni Balkan od 1.1. Vučić: Ideja će samo jačati

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2021. u 22:00
Na samitu inicijative Edi Rama ugostio Zorana Zaeva i Aleksandra Vučića/Reuters

Predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije na novom susretu inicijative za jačanje regionalne suradnje na načelima EU. Poručuju da bi voljeli da im se pridruže i BiH i Crna Gora.

Inicijativa Otvoreni Balkan je velika ideja koja će vremenom samo snažiti, izjavio je u utorak u Tirani srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je za Radio-televiziju Srbije, uoči trilateralnog samita Srbija-Albanija-Sjeverna Makedonija, rekao da će sporazumi koji će danas biti potpisani u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan biti “nukleus nečega što će stvoriti da ovaj dio Europe suštinski bude bez granica mnogo prije nego se mislilo”.

Albanci bi investirali u Srbiju
Cilj Otvorenog Balkana je da se regionalna suradnja uspostavi na načelima EU o slobodnom protoku ljudi, roba, usluga i kapitala, uz povećanje trgovine, unapređenje ekonomske suradnje i poboljšanja međusobnih bilateralnih odnosa.

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev te Vučić, u Tirani su razgovarali o daljnjem razvoju te ideje i inicijative koja je otvorena za sve zemlje regije, a najavljeno je potpisivanje sporazuma o slobodnom protoku radne snage, o akreditacijskim tijelima te uvezivanju elektronskog sustava.

Vučić je istaknuo, ističe beogradska Politika, da će se sporazum o jedinstvenim radnim dozvolama među zemljama u okviru inicijative Otvoreni Balkan vjerovatno početi primjenjivati već od 1. siječnja sljedeće godine, za 10 dana, i da je samo preostalo završiti određena tehnička pitanja.

Posljednji je susret ove inicijative održan u studenom u Beogradu i odonda je učinjeno štošta, ako je suditi po Vučiću:

“Mnogo se promijenilo i svi su timovi donosili odluke brzo i efikasno. Mi smo u ponedjeljak navečer razgovarali i s Dimitrom Kovačevskim koji je predviđen za novog premijera Severne Makedonije, i on je potpuno posvećen Otvorenom Balkanu. Radimo s mnogo energije i vjere, znamo da ćemo tako olakšati našim građanima”, citira agencija Tanjug srpskog predsjednika.

Upriličen je u Tirani i susret s albanskim poduzetnicima koji su voljni investirati u Srbiju, primjerice otvaranjem ribljih restorana. A postoje i uzvratne želje, poslovni ljudi iz Srbije pokazuju zanimanje za stupanje na tržište Albanije. U tom smislu Vučić ne krije zadovoljstvo.

“Ponosan sam što im mogu pomoći, a volio bih da nam se pridruže svi ostali. Za nas bi bilo vrlo važno da to bude BiH, naravno i za Crnu Goru i prištinski dio Kosova.

Posebno za BiH jer ćemo razgovarati kako kroz elektronsko uvezivanje ostvariti popuste za građane Otvorenog Balkana. Ako za građane iz Skoplja imate popust, kako je moguće da nemate za građane BiH”, pita se čelnik Srbije.

Na pitanje da je Otvoreni Balkana otvoren i za Sarajevo, Podgoricu i Prištinu kakav je smisao ako od njih nema odgovora, Vučić je rekao da je to njihov izbor.

Zapalili zastavu
Skup, kojem je domaćin Edi Rama, praćen je prosvjedima pristaša nekadašnjeg albanskog premijera Salija Berishe, koji se protive inicijativi, a ispred zgrade albanske vlade s jarbola skinuli su i zapalili zastavu Srbije.

Komentirajući taj incident, Vučić je rekao kako je “nedopustivo da se skrnave simboli bilo koje države” i da je država Albanija reagirala ozbiljno i odgovorno.

“Moramo gledati u budućnost i razumjeti kad se oni ljute kada mi palimo njihove zastave, a to se dogodilo prije dolaska Edija Rame u Srbiju. Neću ulaziti u njihove unutarstranačke razloge, ali naravno da je nedopustivo da skrnavite simbole i mislim da je Albanija reagirala promptno, ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić.

Rama je, reagirajući na prosvjede svojih političkih protivnika, radnu večeru, umjesto u Tirani, kako je bilo predviđeno, organizirao u Elbasanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close