Inspekcija zatvorila dio trgovina zbog kršenja odluke o nižim cijenama

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Državna tržišna inspekcija od protekle srijede provjerava poštuju li trgovački lanci Vladinu odluku o sniženju cijena 25 kategorija osnovnih prehrambenih proizvoda.

Ravnatelj Državne tržišne inspekcije Goran Trajkovski priopćio je da su inspektori krajem protekloga tjedna kaznili i zatvorili više lanaca velikih tržnica u skopskim naseljima Čair, Taftalidze, Kisela Voda i Butel, kao iu Strugi. Ovi supermarketi nisu poštovali odluku Vlade o smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica.

Inspektori na terenu

Državna tržišna inspekcija od protekle srijede provjerava poštuju li trgovački lanci Vladinu odluku o sniženju cijena 25 kategorija osnovnih prehrambenih proizvoda, koji bi se trebali prodavati po cijenama 10 posto nižim od onih 1. kolovoza ove godine. “Apeliram na sve trgovce, da shvate i prihvate činjenicu u postupanju tržišne inspekcije neće biti kompromisa i selekcije kada su u pitanju interesi građana – napisao je ravnatelj Državne tržišne inspekcije na svom Facebook profilu, prenosi Nova Makedonija. Ponavlja kako svi moraju poštivati ​​zakone i odluke Vlade te dodaje kako neće dopustiti da bilo tko manipulira i obmanjuje građane – potrošače.

Vlada Sjeverne Makedonije proitekloga je tjedna donijela odluku sličnmu onoj koje su donijkele još neke vblade u regiji zbog ponovnog rasta osnovnih kategorija proizvoda.

Stotine prehrambenih proizvoda od prošloga tjedna do 30. studenoga ove godine na tržištu bi trebale imati najmanje 10 posto niže cijene nego što su se prodavale 1. kolovoza. Građani će ih moći prepoznati po oznaci “zajamčena cijena”.

Odluku o pojeftinjenju prehrambenih proizvoda za 10 posto i zamrzavanju sniženih cijena Vlada je donijela protekloga tjedna na sjednici, a prema najavama ministra gospodarstva, popis proizvoda bit će proširen sljedeći tjedan.

Primjenom Odluke o utvrđivanju najviših cijena u trgovini na malo s usvojenom listom proizvoda, prema riječima Bekteshija, ukupna inflacija u prehrambenom sektoru smanjit će se za 4 do 5 posto.

“Neće biti sniženja cijena 25 kategorija proizvoda za postojeće, već za cijene koje su imale 1. kolovoza ove godine. Od 1. kolovoza te bi cijene trebale biti dodatno snižene za najmanje 10 posto. Ako bi od 1. kolovoza drastično poskupjeli neki od ovih proizvoda, to bi moglo značiti sniženje od 30 do 40 posto.

Trgovci za proizvodnju i trgovinu na veliko za ove proizvode trebali bi odobravati rabate i druge naknade trgovcima na malo u iznosu do 5 posto i ne više”, rekao je Bekteshi na prošlotjednojj konferenciji za novinare.

Previsoka inflacija

Odlukom Vlade veletrgovci i proizvođači, uključujući uvoznike i distributere, dodatno su obvezni opskrbiti tržište najmanje 70 posto količina istih proizvoda koje su isporučili u kolovozu ove godine.

Razlog je ovog pokušaja adminitrativnog ublažavanja rasta cijena, dakako, sve skuplja hrana koja je generator visoke inflacije. U kolovozu je u Sjevernoj Makedoniji zabilježena inflacija od 8,3 posto u odnosu na troškove života prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close