Francuzi i Japanci kasne s izgradnjom centra za gospodarenje otpadom u Vinči

Autor: Poslovni dnevnik , 10. kolovoz 2021. u 22:00
Rokovi za završetak radova u Vinči pomicani su nekoliko puta/Shutterstock

Kompanije Suez Groupe i I – Environment Investments Limited rade na sanaciji postojećeg odlagališta, izgradnji novog skladišnog centra i postrojenja za spaljivanje otpada.

Požar na smetlištu Vinča je ekološka nesreća koja se mogla dogoditi bilo gdje, a možda je izazvana ljudskom nepažnjom ili namjerno. Istraga će pokazati”, napisao je Facebook profilu Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda 9. kolovoza.

Požar na odlagalištu otpada, jednom od najvećih u ovom dijelu Europe, izbio je 7. kolovoza, a vatrogasne službe uspjele su vatru staviti pod kontrolu. Ipak, sa smetlišta se još uvijek diže dim koji se širi prema različitim dijelovima Beograda, a gradska vlast tvrdi da će gašenje požara trajati nekoliko dana, piše Radio Slobodna Europa.

Aleksandar Jovović, profesor Strojarskog fakulteta u Beogradu, kaže da se deponij u Vinči mora što prije zatvoriti, što je predviđeno i Planom upravljanja otpadom u Beogradu prije deset godina.

Dobivat će toplinsku energiju

Slična havarija u Vinči dogodila se u svibnju 2017. godine. Četiri mjeseca kasnije, gradska vlast, na čijem čelu je tada bio Siniša Mali, sadašnji ministar financija, s konzorcijem kompanija iz Francuske i Japana potpisala je ugovor o izgradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Vinči.

Kako je najavljeno, posao se realizira kroz suradnju s francuskom kompanijom Suez Groupe i japanskom kompanijom I – Environment Investments Limited. Prema podacima Gorana Vesića, vrijednost investicije je 333 milijuna eura. Konzorcij je osnovao tvrtku Beo čista energija, sa sjedištem u Srbiji, koja upravlja Vičom.

Projekat predviđa sanaciju postojećeg odlagališta otpada, izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gdje će se proizvoditi električna i toplinska energija.

“To je potpuno ispravno rješenje i bilo je predviđeno planom upravljanja otpadom još 2010. godine”, kaže profesor Aleksandar Jovović, čije istraživačko područje, između ostalog, upravljanje otpadom. Međutim, ključni problem je početno odvajanje otpada koje treba krenuti u kućanstvima građana”, dodaje Jovović.

“Mi još nismo došli na razinuo da građani odvajaju otpad, da se ono što je moguće reciklirati odvoji i da samo ostatak koji ne ide u reciklažu završi u peći.

Zasad će, kako izgleda, sav otpad završavati u postrojenju za spaljivanje. To nije dobro zato što će to postrojenje biti ozbiljno opterećeno pročišćavanjem plinova”, objašnjava Jovović. To bi moglo povećati troškove rada postrojenja, a materijal za reciklažu bi se uništavao.

Čekanje na dozvole

Prema ranijim procjenama vlasti, za završetak radova na smetlištu potrebno je 16 mjeseci, nakon čega bi Vinča trebalo početi djelovati kao uređeni sustav za odlaganja otpada.

Međutim, posao do danas nije završen. Rokovi su pomicani nekoliko puta, a u medijima su se kao razlozi navodili pandemija koronavirusa, pojava klizišta, sporost izvođača radova, čekanje na dozvole. Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila je prije godinu dana da je saniranje deponija u Vinči najveći projekt u području zaštite okoliša u Srbiji. Ona je tada najavila da će taj posao biti završen 2022. godine.

Brnabić je, posjećujući gradilište u Vinči, izjavila da je vrijednost projekta 370 milijuna eura. Goran Vesić je istovremeno rekao da će do kraja 2020. godine proraditi novo odlagalište i postrojenje za preradu građevinskog otpada.

EBRD je odobrio kredit od 72,25 milijuna eura za projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, kao i sanaciju starog i izgradnju novog odlagališta otpada u Vinči.

Komentirajte prvi

New Report

Close