Elektroprivreda Srbije planira izgradnju dvije solarne elektrane na pepelištima termoelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2021. u 22:00
Nova solarna postrojenja gradit će se u krugu TE Morava i TE Kolubara A/SHutterstock

U natječaju se ističe da se deponije pepela smatraju primarnim lokacijama za smještaj solarnih elektrana.

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je natječaj za izradu analize uvjeta za izgradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava i TE Kolubara A.

U prvoj fazi potrebno je dati pregled stručne literature i realiziranih projekata korištenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana za izgradnju solarnih elektrana.

Predmet nabavke u okviru prve faze je i analiza potencijala energije sunca na navedenim lokacijama, kao i ocjena stanja postojeće termotehničke i elektroenergetske opreme i postrojenja u termoelektranama, piše portal eKapija.

U drugog fazi radit će se glavni projekt izgradnje solarne elektrane snage do 9,9 megavata na pepelištu TE Morava i prethodna studija opravdanosti izgradnje. A u fazi tri glavni projekt solarne elektrane snage 9,9 megavata na pepelištu TE Kolubara A, također s prethodnom studijom opravdanosti izgradnje.

U natječaju se ističe da se deponije pepela smatraju primarnim lokacijama za smještaj solarnih elektrana, ali da u razmatranje treba uzeti i druge lokacije u TE Morava i TE Kolubara A koje su pogodne za solarne elektrane, a posebno one koje bi ostale neiskorištene nakon prestanka proizvodnje električne energije pomoću ugljena.

Pilot postrojenje od 9,9 megavata bilo bi financirano sredstvima EPS-a. To nisu prve solarne elektrane koje planira EPS. Uz postojeću malu solarnu elektranu u Zaovinama na Tari, kompanija razvija i dva velika solarna projekta u Kostolcu.

Riječ je o solarnoj elektrani Petka, snage 10 megavata i o postrojenju na deponiji pepela TE Kostolac, na površini od 270 hektara, snage oko 100 megavata.

Gradnju tih solarnih elektrana prošle godine najavio je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju u EPS-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close