Državni paket mjera za pomoć gospodarstvu vrijedan 5,1 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2020. u 22:00
Odgodom plaćanja poreza na plaće i doprinose za privatni sektor želi se povećati njihova likvidnost/Shutterstock

Manje tvrtke dobit će pomoći u visini cijele minimalne plaće, a velike kompanije subvencije 50 posto od minimalca.

Paket ekonomskih mjera države za smanjenje negativnih utjecaja koronavirusa na gospodarstvo sastoji se devet mjera, a vrijedan je 5,1 mlrd. eura, što je 11% ovogodišnjeg BDP-a Srbije, rekao je Siniša Mali, srpski ministar financija.

On je najavio i izravnu pomoć svim punoljetnim građanima Srbije od po 100 eura.

Mjere se odnose samo za one kompanije koje su otpustile manje od 10% radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je ugovorni odnos istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje nakon 15. ožujka.

Građanima po 100 eura

Tri su mjere porezne politike, po dvije su izravna pomoć privatnom sektoru i mjere za očuvanje likvidnosti gospodarstva, a ostale se odnose na moratorij na isplatu dividendi do kraja godine i izravnu novčanu pomoć svim punoljetnim građanima.

Prvi paket mjera  u najvećem dijelu odnosi se na odgodu plaćanja poreznih obveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. Kako se navodi, odgoda plaćanja poreza na plaće i doprinose za privatni sektor, za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, ima za cilj povećanje likvidnosti gospodarskih subjekata koji isplaćuju plaće zaposlenima.

Ova mjera se odnosi i na odgodu plaćanja poreza na prihod od samostalnih djelatnosti. Drugi paket mjera odnosi se na izravna davanja manjim tvrtkama, isplatu pomoći u visini minimalne plaće, odnosno subvencije 50% od minimalne plaće velikim kompanijama, čiji su zaposlenici poslani na prisilni odmor zbog smanjenog obujma poslovanja ili potpune obustave rada.

Treći paket mera usmjeren je na očuvanje likvidnosti kompanija u uvjetima ekonomske krize koja će nastati zbog pandemije. Taj program predviđa dodjelu kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za mikro, male i srednje tvrtke, poljoprivredna kućanstva i zadruge. Tu je i jamstvena shema za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za navedene tvrtke I poljoprivrednike. Ukupna vrijednost programa predviđenih ovom mjerom iznosi oko 2,2 mlrd. eura.

Četvrti paket mjera odnosi se na uplatu izravne pomoći u iznosu od 100 eura svim punoljetnim građanima. Također, ograničena je visina cijena i marži osnovnih prehrambenih namirnica, zaštitne opreme, kao i maloprodajne cijene zaštitnih sredstava.

Izvoz osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo kao što su sjeme, ulje, kvasac, sapuni, deterdženti, dezinficijensi, asepsol, alkohol i zaštitna oprema privremeno je zabranjen. S druge strane, Narodna banka Srbije donijela je privremene mjere za očuvanje financijskog sustava.

Javni sektor neće dirati

Riječ je o moratoriju za dužnike na otplatu kredita, kao i financijskog leasinga, ne kraćeg od 90 dana, ili od trajanja izvanrednog stanja, za koje vrijeme banka ne obračunava zateznu kamatu na dospjelo a neizmireno potraživanje i ne pokreće postupak izvršenja, kao ni postupak prisilne naplate.

Za vrijeme trajanja izvanrednog stanja davatelj leasinga također ne smije obračunati zateznu kamatu na dospjelo a neizmireno potraživanje i pokrenuti postupak izvršenja, kao ni postupak prisilne naplate od primatelja leasinga, odnosno ne poduzima druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja.

Ministar Mali potvrdio je da u javnom sektoru neće biti smanjenja plaća, niti otpuštanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close