One koji se žele cijepiti novčano će nagraditi, ići će besplatno na koncerte, ali u pripremi su i kazne

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2021. u 11:46
FOTO: Reuters

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da su u pripremi dva velika koncerta, ali da će ulaz biti besplatan samo za cijepljene osobe.

U prijedlogu države da se one koji su se cijepili protiv koronavirusa financijski podrži sa 3000 dinara (25 eura) nema elemenata diskriminacije, rekla je za Radio Slobodna Europa (RSE) Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

Naime, vlada Srbije je 6. svibnja usvojila Uredbu o poticajnim mjerama za cijepljenje protiv bolesti Covid-19, kojom se daje novčana potpora od 25 eura (u obliku vaučera) svim građanima Srbije koji su se dosad cijepili, kao i onima koji će do 31. svibnja primiti barem prvu dozu cjepiva.

Beograđanin Aleksandar Kovačević prvog dana primjene poticajnih mjera uputio se prema novom mjestu za cijepljenje, u trgovački centar Ušće u Novom Beogradu.

“Da, dobili smo vaučere. To je još jedan plus”, rekao je Kovačević nakon što je cijepljen, najavljujući da će na istom mjestu i unovčiti državni poklon. A Mihailo Jovanović, drugi stanovnik glavnog grada Srbije, kaže kako je znao da nema dovoljno ljudi koji će se dobrovoljno cijepiti te je čekao da država ponudi nešto zauzvrat.

Međutim, postavlja se pitanje diskriminiraju li se na taj način građani koji se zbog medicinskih razloga ne mogu cijepiti. Brankica Janković kaže da će njen ured primiti i razmotriti sve pritužbe.

Bolje su novčane kazne

Prema njenim riječima, postoje osobe koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti i time ostvariti pravo na državnu novčanu pomoć, ali treba znati da Zakon o zabrani diskriminacije propisuje dodatni uvjet.

“U članu 7 zakon kaže da neće postojati posredna diskriminacija ako je konkretni akt, dakle, u ovom slučaju odluka o dodjeli financijskih sredstava, opravdan zakonitim ciljem, a sredstva za postizanje tog cilja su primjerena i nužna”, dodaje Janković.

1,3

milijuna građana potpuno je cijepljeno u Srbiji

Vladica Ilić, pravnik u nevladinoj organizaciji Beogradski centar za ljudska prava, ocjenjuje da bi takva odluka mogla staviti u neravnopravan položaj ljude koji se iz medicinskih razloga dosad nisu mogli cijepiti. “Zbog toga će oni biti diskriminirani”, objašnjava Ilić. Prema njegovom mišljenju, država je mogla propisati mjere ograničenja za ljude koji se nisu cijepili.

“Smatram da bilo u skladu s poštivanjem ljudskih prava ako bi država propisala da svatko tko se nije cijepio, a nije imao medicinsko opravdanje, ne može prisustvovati javnim skupovima, ulaziti u zatvorena mjesta u javnom prostoru kao što su kazalište, restorani i slično, I to pod prijetnjom novčane kazne”, dodao je Ilić.

Među benefitima za cijepljene uskoro bi se mogli naći i koncerti. Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da su u pripremi dva velika koncerta, ali da će ulaz biti besplatan samo za cijepljene. Vesić je za RSE izjavio kako smatra da oni koji su se cijepili trebaju dobiti neke benefite, poput popusta na karte za kazalište i kino.

“Imamo pravo odreći se dijela prihoda kako bi netko tko je bio odgovoran imao mogućnost dobiti neki popust”, rekao je Vesić. Također, prema najavama dužnosnika, uskoro bi se mogla razmatrati i mogućnost ulaska na utakmice za cijepljene građane.

Opravdano smanjenje plaće

S druge strane, oporbeni desničarski pokret Dosta je bilo (DJB) ocjenjuje da je prijedlog o dodjeli novčane pomoći cijepljenim građanima protuustavan i pravi podjelu među ljudima.

Međutim, Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da se ne može govoriti o diskriminaciji onih koji odbijaju cijepljenje, a za to nemaju medicinskih razloga. “Oni imaju mogućnost da to urade, ali ne žele i to je njihov izbor. Oni nisu diskriminirani”, kaže Ilić.

Vlada Srbije je objavila da će pravo na 100 posto plaće tijekom bolovanja zbog Covida-19 imati samo zaposlenici koji su cijepljeni i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti cijepljeni. Ostali zaposlenici koji se razbole od koronavirusa dobivat će tijekom bolovanja naknadu od 65 posto plaće.

Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, objašnjava kako je, budući da su cjepiva svima jednako dostupna, opravdano da država ne osigurava punu naknadu plaće za vrijeme bolovanja onima koji se ne žele cijepiti.

Do 4. svibnja u Srbiji je iskorišteno 3,620.000 doza cjepiva, a u potpunosti je cijepljeno 1,330.000 od ukupno nešto manje od sedam milijuna stanovnika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prema našem sluganskom mentalitetu trebali bi uvesti žute trake oko ruke za ove koji se nisu cjepili….

Naravno da se radi o diskriminaciji, ma koliko vi puta ponavljali suprotno.

Također, država ne smije novac poreznih obveznika koristiti za podmićivanje jedne skupine građana, niti smije tim novcem sponzorirati koncerte sa uvjetnim prisustvom po diskriminatornim osnovama.

Cijepljenje nije jedini oblik dokazivanja zdravlja, a cjepiva (kao što sada vidimo na primjeru Sejšela) nisu nikakav garant zdravlja. Tako da je ovo diskriminacija i kriminalno trošenje sredstava poreznih obveznika bez njihova odobrenja.

New Report

Close