Čukaru Peki proizvodit će 3,3 milijuna tona bakra i zlata godišnje

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2021. u 21:59
Foto: pixabay

Ukupna vrijednost investicija u projekt Čukaru Peki iznosi 474 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije nedavno je izdalo rješenje kojim se kineskoj kompaniji Zijin odobravaju poslovi na projektu izgradnje rudnika Čukaru Peki. Predviđeni kapacitet proizvodnje tog rudnika je 3,3 milijuna tona rude godišnje.

“Razdoblje izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vijek rudnika 13 godina”, objašnjavaju iz Zijina, vlasnika bivšeg RTB-a Bor, dodajući da su trenutačno usredotočeni na razvoj gornje zone rudnika gdje će se proizvoditi bakar i zlato.

“Za gornju zonu procijenjena količina bakra je 1,21 milijun tona, dok je količina zlata 76 tona”, navode iz kompanije.

Dejan Milijanović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, rekao je prošlog tjedna da će prvi održivi rudnik biti upravo Čukaru Peki.

“Vjerujem da možemo pokazati kako je u Srbiji moguće razvijati rudarstvo koje je održivo i odgovorno prema okolišu”, istaknuo je Milijanović. Iz Zijina poručuju da su posvećeni izgradnji pogona u stilu zelenih rudnika.

“Dosad je u objekte zaštite okoliša uloženo oko 34 milijuna eura”, objašnjavaju iz kineske kompanije.

Ukupna vrijednost investicija u projekt Čukaru Peki iznosi 474 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentirajte prvi

New Report

Close