Nadaju se da će im Rusi spasiti turističku sezonu

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2020. u 13:43

Rusija i Azerbajdžan stavljeni su na ‘zelenu listu’, a njihovim stanovnicima sada je dopušten ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uvjeta.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti (NKT) stavilo je Rusiju i Azerbajdžan na “zelenu listu”, te je njihovim stanovnicima sada dopušten ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uvjeta. Ta vijest objavljena je u svim značajnim ruskim medijima jer je Crna Gora jedna od omiljenih destinacija Rusa, kaže Julija Petrovskaja dopisnica Radija Slobodna Europa (RSE) iz Moskve.

No da bi ruski turisti ponovo putovali u Crnu Goru i Rusija mora uvrstiti Crnu Goru na “zelenu listu”, te se mora uspostaviti redovni i čarter zračni promet.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorske turističke udruge (CTU), koji se zalagao za otvaranje granice prema Rusiji, iz koje poslednjih godina dolazi najveći broj stranih gostiju u Crnu Goru, očekuje da i Rusija uskoro donese sličnu odluku. “Vjerujem da će ruske vlasti biti pritisnute od strane turoperatora i građana da Crna Gora dođe na ‘zelenu listu’”, kaže Radulović. Očekuje se da će se to dogoditi sredinom kolovoza. U ruskim medijima objavljeno je i da će ruska zrakoplovna kompanija Aeroflot već od 10. kolovoza početi s prodajom karata za liniju od Moskve do Tivta, javlja RTCG.

Stižu prve rezervacije

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Rusiji, prema podacima lista Kommersant, broj izliječenih svakodnevno raste, dnevno ima oko 5000 novih slučajeva oboljelih od Covida-19, ali to na ukupno 140 milijuna građana Rusije nije dramatičan broj. U međuvremenu, počele su stizati prve rezervacije turista iz Rusije i Azerbajdžana za kolovoz, rujan i listopad, rekli su Pobjedi crnogorski turistički djelatnici. Željka Radak-Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije, kaže da bi dolazak turista iz Rusije i Azerbajdžana, uz uspostavljanje zračnih linija, mogao pokrenuti turistički promet s tih tržišta i ublažiti posljedice pandemije koronavirusa na crnogorski turizam.

Prema njenim riječima, vrhunac sezone je razdoblje kada najviše dolaze gosti s tržišta regije, ali i iz Rusije. U kolovozu i rujnu prošle godine bilo je milijun, odnosno 500.000 noćenja turista iz Rusije. Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), Crnu Goru je 2019. posjetilo 2,6 milijuna gostiju, a ruski turisti ostvarili su oko 30 posto noćenja.

5000 novih

slučajeva koronavirusa zabilježi se svakog dana u Rusiji

“Broj turista u Crnoj Gori trenutačno se ne može usporediti s rekordnom 2019. Ove godine imamo manje od 10 posto prometa,” rekla je Radak-Kukavičić, dodajući da domaći gosti kombiniraju odmor na moru i planini. “Kada je riječ o sjeveru zemlje, to su prije svega Žabljak, Kolašin i nacionalni parkovi. Na obali građani daju prednost hotelima s četiri i više zvjezdica”, objasnila je je direktorica Nacionalne turističke organizacije.

‘Čeka ih najbolja usluga’

Čedo Popović, vlasnik turističke kompanije Carine, rekao je Pobjedi da je odluka o otvaranju granica vrlo značajna. “Očekujemo da se barem nešto uzme od sezone. Također, da ruske vlasti pozitivno odgovore na ovu odluku i odobre letove prema Crnoj Gori. Proći će malo vremena dok stignu prvi gosti, dok se pokrene sustav,” kaže Popović, dodajući da će većina ruskih turista doputovati u Budvu. A Vido Markićević iz Udruge ugostitelja Budve nada se lijepom vremenu i u listopadu, i kaže da žive u nadi.

“U ovom trenutku nama je plus svaki dan koji je dobar. Evo poruka: želimo ih, dobro su došli i pružit ćemo najbolju uslugu. No da bi ruski turisti ponovo putovali u Crnu Goru, nužno je i da Rusija recipročno uvrsti Crnu Goru na ‘zelenu listu’. Turistički djelatnici iz Budve vjeruju da će turizam odnijeti prevagu nad politikom, te se nadaju da će i Rusija uskoro donijeti sličnu odluku”, kaže Markićević.

Komentirajte prvi

New Report

Close