Crna Gora daje prednost obnovljivim izvorima energije

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU Crna Gora je preuzela obvezu usaglašavanja svoje energetske politike sa smanjenjem i dovođenja emisija ugljikovog dioksida do nule.

U Crnoj Gori u tijeku je izrada nove energetske strategije koja će dati prednost obnovljivim izvorima, čime bi se emisija ugljikovog dioksida postupno smanjila do nule, priopćio je Zdravko Krivokapić, predsjednik vlade.

On je, odgovarajući na pitanje Branka Radulovića iz Kluba zastupnika Pokreta za promjene, rekao da da bi proizvodeći zelenu energiju Crna Gora išla u pravcu dinamičnog i dugoročnog gospodarskog rasta i razvoja. “Ohrabruje nas podatak da je u prva tri mjeseca ove godine proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora veća od bruto potrošnje na području Crne Gore.

Budući da se u sljedećem razdoblju očekuje izgradnja novih kapaciteta hidroelektrane Komarnica, solarne elektrane Briska gora, vjetroelektrana Gvozd i Brajići, a u pripremi je natječaj za solarnu elektranu Velje brdo, realno je očekivati da će energetika postati lokomotiva našeg razvoja”, izjavio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nulta emisija ugljikovog dioksida je nešto čemu se mora težiti budući da je to službena energetsko-klimatska politika Europske unije.

Kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU Crna Gora je preuzela obvezu usaglašavanja svoje energetske politike sa smanjenjem i dovođenja emisija ugljikovog dioksida do nule. U skladu s tim, počela je izrada nove energetske strategije koja će dati prednost obnovljivim izvorima.

Krivokapić je dodao da bi gašenje TE Pljevlja značilo da Crna Gora mora uvoziti veće količine električne energije. To bi utjecalo na rast cijena struje za građane i gospodarstvo za 20 do 25 posto, na gubitak 1200 radnih mjesta, na pad nacionalnog BDP-a i smanjenje prihoda državnog proračuna.

“Za nas je zato osnovno pitanje kako zamijeniti 225 megavata proizvodnje iz TE Pljevlja”, rekao je premijer Krivokapić.

Komentirajte prvi

New Report

Close