Boxmark nudi državi besplatnu proizvodnju zaštitnih maski

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2020. u 22:00
U Boxmarku se radi u tri smjene sa 250 radnika/BOXMARK

Pokretanje proizvodnje uglavnom ovisi o nabavi materijala, ali se još ne zna koliko će ga dobiti, dok su strojevi u Boxmarkovom pogonu već spremni.

U Sloveniji trenutno nedostaje zaštitnih maski jer je domaća proizvodnja ugašena prije nekoliko godina zbog kineske konkurencije. Država ih kupuje tamo gdje može, sljedeća će pošiljka biti vrijedna 1,5 milijuna eura. Pomaže preko svojih izvora nabave i kineska kompanija Hisense, koja je vlasnik Gorenja.

A Boxmark iz Kidričeva, koji je trenutno usred procesa restrukturiranja, planira sljedećeg tjedna početi proizvodnju zaštitnih maski za državu.

Kako je za Večer rekao direktor tvrtke Marjan Trobiš, pokretanje proizvodnje uglavnom ovisi o nabavi materijala, dok su strojevi već spremni. Maske će proizvoditi samo za državu kojoj su ponudili besplatnu pomoć, a ne za tržište, objašnjava Delo.

Organizirani prijevoz

Obradit će se toliko materijala koliko će im dostaviti, a koliko će im biti isporučeno, prvi čovjek kompanije iz Kidričeva za sada ne zna. Veliki dio njihovih preostalih programa, usmjerenih prvenstveno na tekstilnu proizvodnju u automobilskoj i zrakoplovnoj industriji, počet će zaustavljati sljedećih dana.

U Boxmarku, gdje je krajem veljače otpušteno prvih 157 zaposlenika kao rezultat procesa restrukturiranja, a kojima se pridružilo još 64 radnika prije tjedan dana, normalno se radi ovih dana, osim što je organizirani prijevoz zamijenio onaj osobni.

Prema direktoru Marjanu Trobišu, riječ je o uštedama za gospodarstvo, ali poslodavci ni na koji način ne podcjenjuju trenutnu situaciju i uzimaju je vrlo ozbiljno, kada je riječ o zaštiti zaposlenika.

“Jutros su gotovo svi radnici u smjeni, 250 naših zaposlenika došlo je na posao. Krojači rade na preporučenoj udaljenosti, a I neka druga radna mjesta smo što je moguće više udaljili. Naš radni proces ne dopušta rad od kuće. Radimo u tri smjene sa 250 radnika, naša tvornica zauzima čak 35.000 četvornih metara i posao smo bez problema organizirali tako da postoji sigurna udaljenost između zaposlenika “, kaže Trobiš i dodaje da nema problema s materijalom.

Gospodarstvo na ispitu

“Međutim, u narednim ćemo danima početi s proizvodnjom zaštitnih maski. Sami smo ponudili tu mogućnost državi i sada razgovaramo s odgovornima kako što prije pokrenuti tu proizvodnju. Međutim, naravno, ovih dana se ne družimo odradimo svoj posao i krećemo ravno kući “, kaže direktor Boxmarka.

Gospodarstvo, ne samo slovensko, na teškom je ispitu. “Vidimo najviše ono što se događa u turizmu i ugostiteljstvu, ali nisu još dovoljno poznati problemi s kojima se suočavaju druge industrije. Krizno upravljanje će sada igrati veliku ulogu jer će od početka trebati vješto i učinkovito raditi.

Jesu li ovih dana prisutni značajniji zastoji u slovenskoj proizvodnji ne znam, prvi problemi se već pojavljuju, ali siguran sam da ih možemo prevladati na neko vrijeme. Uvjeren sam da zbog Slovenije neće stati proizvodnja u Europi, a kako će biti u budućnosti ako kriza potraje dugo teško je predvidjeti ovog trenutka. Situacija se zaista mijenja iz sata u sat”, zaključio je Trobiš.

Komentirajte prvi

New Report

Close