Bivši bankar uveo bi porez Wall Streetu

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2020. u 22:00
Michael Bloomberg, kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke/REUTERS

Michael Bloomberg predlaže 0,1 posto poreza na kupoprodaju vrijednosnica, a ojačao bi i regulaciju banaka

Kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Michael Bloomberg predstavio je svoj plan oporezivanja financijskih transakcija koji nije radikalan kao prijedlog Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, već je na tragu ideje investitora Warrena Buffetta.

Nekadašnji republikanski gradonačelnik New Yorka i investicijski bankar koji je na financijskim uslugama zaradio svoje bogatstvo od 60 milijardi dolara namjerava uvesti porez od 0,1 posto na vrijednost kupoprodaje dionica, obveznica i financijskih izvedenica.

Podsjetimo, sa sličnim je prijedlogom izašla i Elizabeth Warren, a novac namjerava iskoristiti za financiranje socijalnih programa, poput općeg zdravstvenog osiguranja. No, Warren i Bloomberg zastupaju različite ideje kako pojačati regulaciju nad bankama s Wall Streeta.

Dok Warren želi “razmrviti” velike banke na manje dijelove gdje bi investicijsko bankarstvo i poslovanje s građanima bilo razdvojeno, Bloomberg zastupa povratak u Obamina vremena. Naime, njegov je plan obnoviti “Volckerovo pravilo”, uvedeno nakon financijske krize, koje zabranjuje bankama vlasničkog trgovanja vrijednosnicama.

Ako postane predsjednik, Bloomberg bi ojačao regulaciju koja je erodirala pod Trumpovom administracijom. Predložio je povećanje kapitaliziranosti banaka, strože stres-testove te ojačavanje Ureda za financijsku zaštitu potrošača koji bi opet dobio ovlasti ukinute u vrijeme Trumpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close