Birokracija još uvijek zaustavlja male solarne elektrane u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Jedno kućanstvo u Beogradu nabavilo je solarne panele prije pet godina, ali zbog brojnih administrativnih zahtjeva još nisu počeli proizvoditi električnu energiju.

Jedno kućanstvo u Beogradu nije čekalo poziv Ministarstva energetike da postavi solarne panele na krov svoje kuće kako bi imali struju ne samo za vlastite potrebe već i za prodaju, te su u taj posao krenuli prije pet godina. Kažu da još ništa nije gotovo, piše Politika.

Prije pet godina su, kaže Ana Džokić, kupili opremu, elektranu od dva kilovata s osam panela i platili 3000 eura, s instalacijom.

Ali ubrzo su prekinuli proceduru priključenja na mrežu. Shvatili su da je to nemoguća misija za pojedince zbog propisa koji su namijenjeni samo velikim proizvođačima i neprikladni su za kućanstva.

Od rujna čekaju odgovor

“Prepreke na koje smo naišli nisu nas zaustavile. Odlučili smo obavijestiti javnost. Uz skupinu entuzijasta koja je željela promjene tog stanja pokrenuli smo Energetsku zadrugu Elektropionir. Budući da prema sadašnjim uvjetima samo pravna osoba može plasirati višak električne energije na mrežu logika je bila da zadruga bude ta pravna osoba”, objašnjava Džokić.

Prema njenim riječima, tada su ponovno pokrenuli proces priključenja na električnu mrežu. “Postupak je birokratski vrlo dugačak, ima 13 koraka. Jedan od prvih je podnošenje zahtjeva za uvjete projektiranja i priključenje koji se podnosi operateru distribucijskog sustava, u našem slučaju to je Elektrodistribucija Beograd.

Zahtjev koji nas je stajao 9000 dinara (oko 75 eura) predali smo 15. rujna 2020. i još čekamo odgovor. Idejni projekt i CEOP procedura za elektranu stoje 60.000 dinara (oko 493 eura).

Nakon toga slijedi promjena brojila i druge procedure za koje je procjena da stoje ukupno više od 1000 eura”, ispričala je sugovornica Politike.

Kućni sustav za 5000 eura

S najavljenom izmjenom zakona dosta bi se trebalo promijeniti, ali je nejasno hoće li to dovesti do znatnijeg smanjenja cijene postupka.

Ako je vjerovati najavama koje su se mogle čuti na prvoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, EPS distribucija će u sljedećih nekoliko mjeseci pripremiti nova pravila koja će omogućiti ubrzanu proceduru za priključenje na mrežu solarnih elektrana na privatnim kućama.

Tako će građani Srbije dobiti mogućnost da postanu proizvođači struje za vlastitu potrošnju. A da cijene panela i ugradnje nisu male, potvrdio je trgovac Miodrag Vuković koji kaže da kod njih sustav za kuću od tri kilovata stoji 4000 eura plus PDV, i to bez brojila, troškova priključenja i pristojbi, što znači da sustav od tri kilovata, s priključenjem, stoji oko 5000 eura plus PDV.

Komentirajte prvi

New Report

Close