BiH tvornicama obuće prihodi pali za 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2020. u 22:00

Izvozno orijentirana industrija obuće dugo je bila u ekspanziji zahvaljujući kvaliteti i sposobnosti da ispuni visoke standarde.

Proizvođači obuće u Bosni i Hercegovini orijentirani na izvoz zbog posljedica pandemije koronavirusa našli su se u izuzetno teškoj situaciji, a prihodi bi ove godine mogli biti manji i do 40 posto u odnosu na ranije godine, kažu poduzetnici.

Radovan Pazurević, direktor Tvornice obuće Sanino iz Dervente, koja većinu proizvoda izvozi na zapadnoeuropsko tržište, rekao je za Nezavisne novine da imaju velikih problema zbog masovnog storniranja ugovora.

“Vrlo često me inozemni partneri obavijeste da je njima ugovor s nekom tvrtkom storniran te zbog toga ne mogu angažirati naše kapacitete, i onda dolazi do otkazivanja ugovora i narudžbi”, ističe Pazurević. “Budući da su u kolovozu godišnji odmori te da nema radne aktivnosti nećemo moći ništa fakturirati, a ako nema fakture, nema ni realizacije, ni naplate. Zbog toga će nam u rujnu i listopadu biti teško isplatiti plaće radnicima”, rekao je Pazurević.

Zatvoreni i u listopadu

Prema njegovim riječima, iako je tvrtka prošlu godinu završila s pozitivnim poslovanjem od 3,6 milijuna KM (oko 1,8 mil. eura), ove godine se ne mogu nadati uspješnom rezultatu jer ukupan prihod bit će smanjen i do 40 posto. “Zbog otkazivanja narudžbi, pada izvoza i smanjenog obujma proizvodnje, naša tvrtka je morala otpustiti 35 radnika”, kaže Pazurević. I Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće Bema iz Banja Luke, smatra da su obućari u velikim nevoljama.

“Već dvije godine nema snijega u Europi, tako da je više od 100 milijuna pari cipela ostalo neprodano. A zbog mjera protiv korone tek sredinom travnja ove godine počele su raditi trgovine. Zbog svega toga smanjene su narudžbe. Tako u listopadu nećemo raditi cijeli mjesec u pogonu u Mrkonjić Gradu i 20 posto u pogonu u Banja Luci. To je oko 500 radnika”, kazao je Umičević.

Dodao je da nitko ne smije riskirati ulažući u novu proizvodnju, a zatvaraju se trgovine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izvoz obuće iz BiH u prvih sedam mjeseci ove godine manji je za više od 500.000 KM (oko 255.000 eura) nego lani u istom razdoblju. “U prvih sedam mjeseci prošle godine BiH je izvezla robu u vrijednosti 18,441.832 KM, dok je za sedam mjeseci ove godine izvezena roba u vrijednosti 17,927.457 KM”, podaci su UIO BIH.

Odustaju od kupovine obuće

Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je da je industrija obuće BiH dugo bila u ekspanziji zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti i sposobnosti da ispuni standarde i najprestižnijih brendova, za kojima je diljem svijeta potražnja stalno rasla. “Trenutno je najveći problem pad potražnje i smanjivanje ili otkazivanje narudžbi. Jasno je da su dugotrajna izolacija i ograničenje kretanja velikog broja potencijalnih kupaca na našim ključnim izvoznim tržištima smanjili očekivanu potražnju za novom obućom, a ekonomska kriza koja prati pandemiju smanjila je i raspoloživi dohodak velikog broja ljudi i ograničila njihovu mogućnost kupovine nove obuće, posebno one visokokvalitetne, kakva se proizvodi u BiH”, objasnio je Gavran.

On dodaje da je teško očekivati brzi oporavak potražnje i izvjesno je da će se ovi problemi nastaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close