Skijališta u susjednoj državi popunili gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, popularna planina rasprodana

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2022. u 14:30
Za 35 dana na Jahorini je boravilo 75.000 skijaša, što je za 50 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine/Shutterstock

Jahorina je potpuno rasprodana, u razdoblju blagdana do 10. siječnja nemoguće je pronaći slobodan smještaj čak niti u Palama, Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Turistički djelatnici u skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini zadovoljni su jer su im staze pune skijaša, a rezervacije imaju i za sljedeće razdoblje.

Kako kažu, najveći broj gostiju je iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali bilježe i veliki broj posjetitelja i iz BiH iseljeništva.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina, kaže za Nezavisne novine da taj centar nastavlja s dobrim rezultatima, te da se novi rekordi nižu iz dana u dan.

“Brojne investicije koje smo obavili tijekom ljeta u potpunosti su opravdane jer je Jahorina apsolutno popunjena. I ne samo Jahorina. U razdoblju blagdana do 10. siječnja nemoguće je pronaći slobodan smještaj čak niti u Palama, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, i to sve zbog Jahorine”, rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, Jahorina je postala mjesto okupljanja domaćih i turista iz regije.

Bogat zabavni program
“U ovom terminu bilježimo najveći broj turista iz Hrvatske i Slovenije, zatim tu su gosti iz Srbije, Crne Gore i Mađarske. Doista nam je važno što se svi vraćaju na Jahorinu, iako su ove godine otvoreni svi ski-centri u Europi koji nisu lani radili”, ističe Ljevnaić. Kako je objasnio, za 35 dana skijanja na Jahorini je boravilo 75.000 skijaša, što je za 50 posto bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Zahvaljujući novim investicijama i poboljšanju ponude te bogatom zabavnom programu i koncertima, siguran sam da je ispred nas najuspješnija skijaška sezona u povijesti”, dodaje Ljevnaić. Kada je riječ o cijenama, on ističe da su ih ove sezone minimalno povećali.

10,2

milijuna eura uložit će Kantonalno javno poduzeće ZOI 84 u razvoj ski centara Bjelašnica i Igman

“Cijene karata za korištenje naših staza u ovoj skijaškoj sezoni blago su povećane u odnosu na lanjske. Tako cijena dnevne ski-karte za odraslu osobu tijekom sezone iznosi od 55 do 65 KM (od 28 do 33 eura), dok jedna od omiljenih ski-karata svih posjetitelja, kako lokalnih, tako i iz drugih zemalja, iznosi 440 KM (oko 225 eura), također za odraslu osobu”, dodao je Ljevnaić.

U skijalištu Ski Vlašić, gdje je cijena dnevnog ski-passa 30 KM, kažu da je sezona zasad odlična te da je za Novu godinu bilo najviše gostiju. Dodaju da su prošle godine na tom skijalištu najbrojniji bili domaći gosti, dok ove sezone bilježe veliki broj posjetitelja iz iseljeništva.

“Slobodno možemo reći da su ove sezone iseljenici preplavili naše skijalište, a posebno u vrijeme katoličkog Božića i oko Nove godine”, ističu iz Ski Vlašića i dodaju da u sljedećem razdoblju očekuju domaće goste.

Zvonko Bagarić, direktor Adria Ski Kupresa na Kupresu, kaže da su zadovoljni sezonom i rekorde obaraju svake godine.

“Staze su pune prirodnog snijega i skijalište radi cijelo vrijeme. U odnosu na prošlu godinu, ova sezona je dosta bolja jer je ranije počela”, rekao je Bagarić. Dodao je da su u vrijeme katoličkog Božića imali dosta gostiju iz Hrvatske, točnije iz Zadra i Dubrovnika, kao i posjetitelja iz RS, u najvećem broju iz Banja Luke i Mrkonjić Grada.

Povezivanje Bjelašnice i Igmana
Ljubitelji skijanja u RS ove godine dobit će još jednu destinaciju gdje će moći uživati na snijegu, jer je u Čajniču u tijeku obnova skijaške staze, koja je ranije postojala, a izgrađena je još za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Sada se turisti u Čajniču mogu služiti malom stazom u mjestu Ponikve, koja se nalazi na 1124 metra nadmorske visine, a udaljena je devet kilometara od centra općine. Dužina staze je 250 metara, a u njenoj blizini nalazi se i planinska kućica.

“Kada je riječ o sječi stabala i njihovom uklanjanju sa staze stigli smo do pola posla. U travnju ili svibnju planiramo započeti čišćenje staze i vađenje panjeva. U tome će nam pomoći i Olimpijski centar Jahorina sa svojim stručnim kadrovima. Očekujemo da ćemo sljedeće zime moći skijati”, rekao je Mićević.

Također, Kantonalno javno poduzeće ZOI 84 u razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u sljedeće četiri godine uložit će gotovo 20 milijuna KM (oko 10,2 mil. eura). Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman temelji se na povezivanju dva skijališta. U regulacijskim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ta dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu s novim standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close