Ostavili ih na cjedilu? Ostali su bez prihoda i posla, a sada ne mogu niti do kreditnih kartica

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 10:03
Foto: Getty Images

Turistički sektor uklonjen je sa zahtjeva za dobivanje kredita privremeno, zbog krize izazvane koronavirusom.

Zaposleni u hotelima, turističkim agencijama, kao i ostalim tvrtkama u Srbiji koje se bave turizmom, zbog pandemije koronavirusa ne samo da su ostajali bez prihoda i posla, već i ne mogu do kredita.

Većina banaka stavila ih je, neslužbeno, na crne liste i ne odobrava im kredite, pišu Večernje novosti.

I to ne samo stambene kredite, već i sve ostale. Za razliku od poslova koji su u vezi s igrama na sreću i klađenjem, a koji su na stalnoj crnoj listi banaka zbog visoke rizičnosti, turistički sektor uklonjen je sa zahtjeva za dobivanje kredita privremeno, zbog krize izazvane koronavirusom.

Da su bankari ostavili na cjedilu hotelijere i turističke djelatnike beogradskom listu potvrdile su organizacije turističkih agencija i hotelijera. Niti iz jedne financijske ustanove, međutim, nema službene informacije o tome.

Neslužbeno, ipak, kažu da se svaki klijent gleda pojedinačno i ako nema redovita primanja i izgleda kao rizičan i nestabilan platiša neće mu biti odobren kredit. Kako kažu u bankama, zato je razumljivo da je veliki broj turističkih djelatnika posljednjih mjeseci odbijen.

“Taj problem traje već duže vrijeme i s turističkim agencijama više nitko ne želi surađivati”, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Banke radnicima u turističkim agencijama ne žele izdati niti kreditne kartice.

Prema riječima Georgija Genova, predsjednika Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, ljudi su razočarani jer im banke ne daju kredite.

“Turističke djelatnike, posebno zaposlene u hotelima masovno odbijaju”, kaže Genov.

Komentirajte prvi

New Report

Close