Arapi gase proizvodnju i odlaze iz susjedne države, posebno ljuti na carinu i poreznike

Autor: Poslovni dnevnik , 30. studeni 2021. u 14:30
Foto: Shutterstock

Vlasnik crnogorske tvornice iz UAE-a u pismu premijeru Krivokapiću tvrdi da nisu naišli na razumijevanje i podršku vlade te da se carinici prema njihovim zaposlenicima ponašaju agresivno i neprofesionalno.

Grand International FZ-LLC, vlasnik kompanije Novi duhanski kombinat iz Podgorice, obavijestio je Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore, da prekida proizvodnju duhanskih proizvoda.

U pismu dostavljenom Krivokapiću navodi se da Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duhanskog kombinata nisu naišli na razumijevanje i podršku vlade Crne Gore, piše portal CdM.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ističe da je ponašanje carinika u Slobodnoj zoni prema zaposlenicima Novog duhanskog kombinata postalo “jako agresivno i neprofesionalno” o čemu svjedoči i dopis koji je upućen v.d. direktoru Uprave prihoda i carina, a na koji nisu dobili odgovor.

25

milijuna eura uložila je kompanija iz Emirata u Novi duhanski kombinat

Naime, kada je vlada u srpnju donijela odluku o zabrani skladištenja duhanskih proizvoda na području Slobodne zone Luke Bar, zatražila je i uvođenje pojačanog nadzora u Slobodnoj zoni Novi duhanski kombinat, objašnjavaju Vijesti.

Sada Grand International FZ-LLC odlazi i najavljuje da će kvalificiranim radnicima ponuditi posao u njihovim kompanijama u inozemstvu.

Davali besplatno sjeme
U pismu Krivokapiću navode da su u posljednjih pet godina uložili više od 25,000.000 eura u otvaranje tvornice za proizvodnju duhana s najsuvremenijom opremom, te zaposlili više od 60 radnika koji redovito dobivaju plaće.

“Dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju s Novim duhanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duhana dajući im besplatno sjeme i stručnu pomoć, te smo im otkupljivali cjelokupnu proizvednju. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu”, navodi se u pismu premijeru.

Dodaje se kako su željeli proširiti kapacitete otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duhana, čime bi dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika.

Ostali bez odgovora
“Obraćali smo se više puta službenim dopisima te pokazali zanimanje za otkup vlasničkog udjela države u Novom duhanskom kombinatu, za unaprjeđenje i razvoj proizvodnje duhana, rješavanje pitanja otpada, kao i nekih pitanja povezanih s radom Slobodne zone, ali nismo dobili nijednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje službeno obraćanje”, tvrdi se u pismu.

Prema njihovim riječima, Novi duhanski kombinat više je puta bio predmet kontrole carinskih tijela i Porezne uprave, nakon čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Bili su i predmet kontrole OLAFA-a, međunarodne organizacije za borbu protiv krijumčarenja cigareta, a koja je dala pozitivno mišljenje o poslovanju kompanije.

“Poslovanje u Slobodnoj zoni, čiji je vlasnik i operater Novi duhanski kombinat, obavlja se u skladu sa zakonom”, zaključuje se u pismu Krivokapiću.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kod nas ista priča. Inspektori, policija, suci, političari svi korumpirano. Pa svatko zna bar 5 6 inspketora ili polacajaca koji promaju mito.

New Report

Close