Organizacija posla od kuće
Korištenje digitalnih alata

Donosimo pet najvažnijih savjeta: učinite li ovo, nov način rada donijet će vam samo pozitivne rezultate

Brojne tvrtke i institucije prilagođavaju se novom, netradicionalnom i digitalnom načinu rada.

PD VL native tim
24. travanj 2020. u 10:00
Dobar primjer je Hrvatska gospodarska komora koja je uvela ‘Digitalnu komoru’

Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet i izazvala globalnu krizu na više razina. Uz borbu za zdravlje, gotovo istodobno se počela odvijati i borba za oporavak gospodarstva.

Usprkos svim problemima, ova je kriza donijela i mnoge prilike, a jedna od njih je svakako ubrzana digitalizacija koju provode ne samo poslovni subjekti, nego i ostale institucije važne za funkcioniranje društva i države.

Iako je postojala svjesnost o važnosti digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja, ova krizna situacija dodatno je potvrdila važnost korištenja digitalnih alata.

Prilagoditi uvjete rada

Brojne tvrtke i institucije prilagođavaju se novom, netradicionalnom i digitalnom načinu rada koji uvelike mijenja njihov dosadašnji rad i komunikaciju. Važnost IT tehnologije i digitalizacije poslovnih procesa posebno je važna i zbog rada od kuće koje su tvrtke uvele kao logičan potez za očuvanje zdravlja svojih zaposlenika, ali i njihovih radnih mjesta. Pritom su se i zaposlenici ‘preko noći’ morali prilagoditi kućnim uvjetima rada koji definitivno iziskuje mnogo intenzivnije korištenje IT alata.

“Da bismo organizirali učinkovit “home office”, potrebna nam je suvremena informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT – ICT) koja podrazumijeva prijenosna ili pločasta računala (‘lap top’ & ‘tablet’) i pametne mobilne telefone, uključujući odgovarajuću programsku podršku. Naravno, to sve treba biti podržano od strane informacijsko-komunikacijskog sustava poslodavca, koji omogućava pristup lokalnoj mreži, programskoj podršci i podatcima korisnika, tako da korisnik pri radu nema ograničenja u odnosu na tehničke uvjete koje ima doma.

U tome dosta pomaže i ‘računalstvo u oblaku’ (Cloud computing) te pristup internetu putem mreža nepokretnih i pokretnih komunikacija (‘fiksni’ i ‘mobilni’ Internet)”, pojašnjava Dražen Lučić, voditelj Odjela za informacijsku sigurnost Hrvatske gospodarske komore.

Sukladno tomu, donosimo 5 najvažnijih IT savjeta za učinkovit home office.

  1. Osigurajte kvalitetan ‘fiksni’ ili ‘mobilni’ pristup internetu kako biste osigurali dobru brzinu prijenosa podataka
  2. Radite na prijenosnom ili pločastom računalu s programskom podrškom koja omogućuje pristup lokalnoj informatičkoj mreži poslodavca
  3. Osigurajte pohranu potrebnih podataka u ‘oblaku’, kako bi vam uvijek bili dostupni
  4. Organizirajte raspored rada kao u normalnom uredu, po mogućnosti s održavanjem redovnih sastanaka  (videokonferencija)
  5. Ne zaboravite na preporuke informacijske i kibernetičke sigurnosti kako biste se zaštitili od hakerskih napada

Što se tiče IT alata, odnosno programa i aplikacija za poslovno komuniciranje, menadžment, praćenje radnog vremena i ostalo, uobičajeno se koriste alati temeljeni na Microsoft Office365, koji između ostalog uključuju ‘OneDrive’, ‘SharePoint’, ‘Ms Teams’.

Za videokonferencije se koriste i neke druge aplikacije, kao npr. Zoom. Većina dobro organiziranih poslodavaca ima vlastite lokalne informatičke mreže koje uključuju programske podrške raznih dobavljača, i imaju internetske stranice za komunikaciju s korisnicima. Dobar primjer je Hrvatska gospodarska komora koja je uvela ‘Digitalnu komoru’, pa se veći dio komunikacije s korisnicima i strankama, koji se do sada odvijao izravno putem telefona, sastanaka i dolazaka u poslovne prostorije, sada može obaviti preko interneta, a zaposlenici također dobar dio poslovanja obavljaju preko intraneta, interne poslovne mreže. U današnje vrijeme socijalnog distanciranja, dostupnost brzih informacija, usluga i servisa posebno dolazi do izražaja, a upravo to su benefiti koje Digitalna komora pruža.

“Uzimajući u obzir veliku brzinu promjena i dinamičnost tržišta, kontinuirano prilagođavamo svoje poslovanje i aktivnosti pa smo važnost digitalne transformacije poslovanja prepoznali još 2017. godine kada smo pokrenuli projekt Digitalne komore.

Provedba projekta označava digitalnu transformaciju poslovanja Hrvatske gospodarske komore kroz formiranje jedinstvene informacijsko- komunikacijske platforme za e-usluge koje su dostupne njezinim članicama, javnoj upravi i građanima, a s ciljem povećanja dostupnosti vlastitih usluga i servisa kroz digitalizaciju cjelokupnog poslovanja”, kaže Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK.

Digitalno povezivanje

Besplatnom registracijom na portal Digitalna komora poduzetnicima su dostupne usluge, od pregleda gospodarskih informacija, dostupnih izvora financiranja, izdavanja potvrda vezanih uz javne ovlasti, pohađanja edukacija, pregleda sajmova i promocija, informacija o pokretanju i razvoju poslovanja, do provjere zakonskih odredbi.

Posebice je zanimljivo da je članicama omogućeno digitalno povezivanje s udruženjima, zajednicama i strukovnim grupacijama kojima pripadaju, sukladno djelatnosti koju obavljaju, što je posebno važno u krizama poput ove s kojom se danas suočavamo.

I na kraju, ne smijemo zaboraviti važnost podrške IKT sustavu poslodavca za rad na daljinu i iz ‘kućnog ureda’. Ta je podrška izuzetno važna i velika, jer ne samo da u kriznim razdobljima omogućava nastavak rada poslodavca, nego i u razdoblju normalnog poslovanja povećava učinkovitost i smanjuje ukupne troškove poslovanja. Drugim riječima, sva ulaganja u suvremena IKT rješenja u dobro organiziranim sustavima se višestruko isplate.

Sadržaj omogućuje HGK

New Report

Close