Zapošljavanjem podizali društvenu svijest

Autor: Borivoje Dokler , 16. svibanj 2018. u 22:00
Foto: PD

Priznanja su dodijeljenja poslodavcima iz javnog i privatnog sektora u šest kategorija.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) prošle je godine započeo s projektom 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom' koji je nedavno završio svečanom dodjelom nagrada. Među potencijalne dobitnike nagrade uvršteni su poslodavci javnog i privatnog sektora koji zakonom propisanu kvotu ispunjavaju zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Uži izbor potencijalnih dobitnika napravljen je na temelju podataka Službe za kontrolu kvotnog zapošljavanja Zavoda. Predstavnici Zavoda obišli su sve poslodavce i na licu mjesta se uvjerili kako zapošljavanje osoba s invaliditetom funkcionira u praksi. Osim kvantitativnih podataka, željela se analizirati veza između specifičnih uvjeta radnog okruženja i psihosocijalnih aspekata te potreba za prilagodbom uvjeta i načina rada u odnosu na specifične potrebe osoba s invaliditetom. Dodijeljene su nagrade u šest kategorija – mikro poslodavac, mali poslodavac, srednji poslodavac, veliki poslodavac, poslodavac iz državnog, javnog i lokalnog sektora te primjer dobre prakse.

U kategoriji javni sektor nagradu je dobio Makarski komunalac d.o.o. iz Makarske, koji se u odnosu na konkurenciju istaknuo osjetljivošću prema osobama s invaliditetom i sviješću o njihovim vrijednostima i potrebama. Punkt d.o.o. iz Pule proglašen je dobitnikom u kategoriji Mikro poslodavac, kao promicatelj i uspješan primjer zapošljavanja na otvorenom tržištu rada u djelatnosti koja zahtjeva složenu organizaciju rada. U kategoriji Mali poslodavac najboljim je proglašena Bijela harmonija d.o.o. iz Zagreba, a kao srednji poslodavac nagrađeni su Parkovi plus d.o.o. iz Rijeke koji su se istakli kroz izuzetnu osjetljivost i kontinuiranu podršku radne okoline te maksimalnu prilagodbu kolektiva, s obzirom na specifičnost invaliditeta zaposlenih osoba.

U kategoriji veliki poslodavac titula je pripala Drvnoj industriji Klana d.d. iz Klane koja tradiciju zapošljavanja osoba s invaliditetom njeguje od samih početaka poslovanja tvrtke te dugoročno ulaže u razvoj potencijala stipendirajući učenike i studente s invaliditetom. Kao primjer dobre prakse nagrađen je Galeb d.d. iz Omiša koji se istaknuo inovativnim modelima u radu s osobama s invaliditetom. Najbolji pokazatelj izjednačenosti zaposlenih osoba s invaliditetom u Galebu očituje se kroz činjenicu da zaposlene osobe s invaliditetom napreduju u karijeri neovisno o invaliditetu, već mjerljivim pokazateljima rada. Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, a pobjednicima u pojedinoj kategoriji uručene su plakete te slike Alena Kasumovića, akademskog umjetnika s invaliditetom, koji je i sam predstavio svoj rad.

Provedbom ovog projekta, osim ostvarivanja glavnog cilja podizanja društvene svijesti kroz promicanje i isticanje pozitivnih primjera, ZOSI ciljano ostvaruje kontakt s poslodavcima i kroz informiranje, savjetovanje te razmjenu iskustava uspostavlja kontinuiranu suradnju s poslodavcima u svrhu analiziranja i utvrđivanja mogućnosti zapošljavanja te odgovaranja na utvrđene potrebe.

DOBITNICI:

Sadmir Hošić, pomoćnik direktora u Bijeloj harmoniji

Definitivno nismo očekivali nagradu kada smo krenuli u proces zapošljavanja osoba s invaliditetom, dapače, osobno sam bio i skeptičan u svezi rada osoba s invaliditetom u industrijskoj praonici rublja. Zbog toga mi je još draža ova nagrada, jer su me baš te osobe koje smo zaposlili demantirale i danas mogu reći da sam jako sretan što smo pronašli nekolicinu divnih ljudi koji su se pokazali i kao odlični radnici. Sam proces zapošljavanja osoba s invaliditetom je ponukan jednim javnim natječajem u našoj branši, a gdje je jedan od uvjeta bio određeni broj zaposlenih osoba sa invaliditetom. Nažalost, posao za koji smo se natjecali nismo dobili, ali smo ipak zadovoljni jer smo dobili nekolicinu odličnih djelatnika!

Stjepan Pezo, direktor Galeba

Poslodavci u Hrvatskoj su, vjerujem, puno više osjetljivi na problem osoba s invaliditetom nego je to percepcija javnosti. Razlog zašto neki ne zapošljavaju više osoba s invaliditetom leži sigurno i u nedovoljnoj administrativnoj kapacitiranosti poslodavaca u privatnom sektoru kako bi prepoznali i iskoristili poticaje poput ovih ZOSI-evih. Također, nedovoljna je svijest poslodavaca o potencijalnoj produktivnosti i lojalnosti radnika osobe s invaliditetom. Naša iskustva s radnicima osobama s invaliditetom su više nego pozitivna. Kao klasični dokaz istoga, možemo spomenuti da je jedna od novih radnica s invaliditetom svojim radom i brzinom usvajanja novih znanja i vještina već zaslužila napredovanje.

Danijela Kasumović-Maružin, vlasnica tvrtke Punkt d.o.o

Budući da sam po struci edukacijski rehabilitator, dugi niz godina bavim se problematikom zapošljavanja osoba s invaliditetom. Radim u Školi za odgoj i obrazovanje-Pula gdje pri srednjoj školi osposobljavam učenike s intelektualnim teškoćama za pomoćna zanimanja i tržište rada. Nažalost, suočena s vrlo niskim interesom poslodavaca za uključivanje takvih osoba u svoje radne procese osnovala sam društveno poduzeće Punkt d.o.o. koji zapošljava upravo osobe s invaliditetom u području ugostiteljstva. Krenuli smo s radom u veljači 2017. i trenutno zapošljavamo pet osoba s invaliditetom od ukupno 8 zaposlenih osoba. Želja nam je bila pokazati osobe s invaliditetom kao produktivne članove našeg društva i vrijedne radnike, te potaknuti društvene promjene.

Robert Rašetina, direktor tvrtke Parkovi plus d.o.o.

U Hrvatskoj postoji svega dvoznamenkasti broj poslodavaca koji ispunjavaju ili premašuju propisanu kvotu zaposlenih osoba s invaliditetom, što je porazan podatak i na tome svi moramo raditi dok se situacija značajno ne promijeni na bolje. Problem je u tome što, na prvi pogled, svaki novi propis koji se donese u ovoj državi, svi dočekaju "na nož" i vide ga kao dodatno opterećenje u poslovanju. Zakonske odredbe o kvotnom zapošljavanju držim jednim od svijetlih primjera u kojem smjeru treba raditi da se smanje socijalne razlike i da društvo pomogne integraciji osoba koje su na bilo koji način hendikepirane. No ipak, tu se opet moram vratiti na administraciju – u tom pogledu moglo bi se puno poraditi na pojednostavljenju procedura za poslodavce i na prikupljanju dokumentacije potrebne osobama s invaliditetom da dokažu svoj status upisom u očevidnik osoba s invaliditetom.

Čedo Crljen, direktor Makarskog komunalca

Drago nam je što osobama s invaliditetoom možemo pružiti mogućnost da svojim radom sebi osiguraju egzistenciju, a time i da budu punopravni članovi društva. Naglasio bih da je to u Makarskom komunalcu kontinuirani proces koji se provodi već 10-ak godina i da unatoč specifičnoj djelatnosti koju obavljamo i sistematizaciji radnih mjesta, iznalazimo mogućnosti da ih uključimo u sustav i da im omogućimo napredovanje. Tako smo prošle godine zaposlili osobu s invaliditetom na radno mjesto portira, da bi ga u narednom razdoblju rasporedili na više radno mjesto, adekvatno njegovoj stručnoj spremi. Fascinira njihova sposobnost da osobne nedostatke uz dodatni napor pretvaraju u svoju prednost u odnose na druge osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close