U proizvodnji tekstila rabe zrnca biokristala osmišljena u Rijeci

Autor: Lucija Špiljak , 23. studeni 2018. u 06:16
Upravni direktor Zlatko Karajić, Vesna Pavletić i Milica Mataja Mafrici/Goran Kovačić/PIXSELL

BC Tech otvorenjem tvrtke u Indiji kreće u novi iskorak svojim industrijskim inovacijama.

Poduzeće Biocrystal Technologies iz Rijeke dobitnik je nagrade za Proizvođača godine u kategoriji Proizvođač tehnologije/supstance na bazi prirodnih sirovina, organizacije Global Business Insights Award iz Velike Britanije.

Tvrtka je kreator i dobavljač inovativne Biocrystal tehnologije namijenjene implementaciji u širokom rasponu od proizvoda tekstilne industrije, industrije proizvoda za spavanje, auto i avioindustrije, opreme za kućne ljubimce do proizvoda za prirodno tretiranje biljaka – s ciljem unapređenja opće kvalitete života ljudi, životinja i biljaka. Njihova je tehnologija, kažu, značajna zbog aktivnog djelovanja u kontaktu s krajnjim korisnikom jer utječe na smanjenje stresa i osjećaja umora, poboljšanje kvalitete sna i relaksaciju te tako cjelokupno i dugoročno djeluje na poboljšanje kvalitete života korisnika.

"Biocrystal mješavina, koja je primarni i više puta nagrađivani proizvod tvrtke, predstavlja pažljivo odabranu kombinaciju 16 potpuno prirodnih kristala, bez ikakvih umjetnih sastojaka i dodataka, usitnjenih do veličine mikrona, pomiješanih u egzaktno određenom omjeru, testiranih te dokazane učinkovitosti na poboljšanje kvaliteta življenja", ističu iz tvrtke. 

Prirodni resursi
Ova je inovacija, objašnjavaju, značajna jer mijenja karakteristike proizvoda s pasivnih na aktivne, odnosno proizvode koji osim svoje osnovne funkcije dobivaju ulogu u unapređenju općeg stanja organizma kod korisnika, zahvaljujući upravo učinkovitosti njihove tehnologije. "Na primjeru Biocrystala pokazali smo da smo u potpunosti oslonjeni na prirodu i njene resurse. Da bi Biocrystal imao današnju učinkovitost te da bi se izvršili potrebni testovi i dobile potvrde djelovanja, prošlo je gotovo čitavo desetljeće, iako je proces testiranja i nadogradnje ove inovacije kontinuirani proces", objašnjavaju nam.

Tvrtka je osnovana 2013. i broji osmero zaposlenika od čega prevladavaju zaposlenice, a dominantno obrazovno usmjerenje su društvene znanosti. Premda su u vlasništvu domaćeg kapitala, osnovali su tvrtku i u Indiji, jednom od vodećih tržišta za proizvodnju i plasman tekstila različitih vrsta dobivenih različitim tehnologijama, gdje su zaposlili ljude odgovorne za realizaciju projekta.

 

16 vrsta

kristala u mješavini koja je poduzeću donijela priznanje za proizvođača godine

"Tvrtka u Indiji osnovana je s ciljem razvoja i unaprjeđenja projekta ugradnje Biocrystal tehnologije u industriji tekstila. Za tu namjenu potrebno je bilo razviti tehnologije različitih primjena: ugradnje u vlakna za izradu pređe, ugradnja u mikro kapsule za tretiranje tkanine, primjena u tzv. postupku tekstil printing te ugradnja u konac za ušivavanje u tkaninu… Investicije u projekt nisu male, štoviše, ali svjesni ogromnog potencijala globalnog tržišta tekstila i Indije kao jednog od vodećih, uvjereni smo u kvalitetan povrat investicije", objašnjavaju nam Riječani.

Na tržištima Kine, Latinske Amerike, Rusije, Francuske te Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike zastupljeni su radom agenata i predstavnika tvrtke koji na tim tržištima prezentiraju njihovu tehnologiju.Tvrtka je nedavno promijenila ime iz Biocrystal Technologies u BC Tech.

"Do skora je naš glavni proizvod bila upravo Biocrystal mješavina, no sustavno prateći svjetske inovacije i trendove i razvijajući svoje tehnologije, danas smo u poziciji dobavljača više tehnologija, odnosno proizvoda. Sve njih i dalje odlikuje činjenica da su bazirani na isključivo prirodnim resursima. Potreba za promjenom imena logičan je potez kako bismo obuhvatili i ostale tehnologije u svom portfelju", govore iz tvrtke.

Orijentirani na cijeli svijet
Globalno su orijentirani i cilj im je svakome približiti i omogućiti učinkovitost njihovih proizvoda i tehnologija jer, kako ističu, vjeruju da mogu značajno unaprijediti svakodnevni život, bez posebnog angažmana korisnika. "Naše je tržište cijeli svijet, a Biocrystal mješavinu trenutačno izvozimo u Kanadu, USA, Kinu, Španjolsku, Austriju, Italiju, Tursku, Rusiju, Češku, Grčku.

Proizvodi s ugrađenom Biocrystal tehnologijom dostupni su i u Hrvatskoj putem našeg web shopa i prodajnih prezentacija", objašnjavaju. Osnivačica poduzeća BC Tech Vesna Pavletić i direktor Zlatko Karajić prisustvovali su nedavno povijesnom uvoznom sajmu u Šangaju, China International Import Expo (CIIE), kao predstavnici hrvatske delegacije. Delegaciju su predstavljali najznačajniji poduzetnici nacionalnog gospodarstva, predvođeni HGK.

Uz mnoge aktivnosti u okviru posjeta hrvatske delegacije sajmu u Šangaju, održan je i, podsjećamo, Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojem se raspravljalo o potencijalima gospodarske suradnje dviju zemalja. "Prihodi tvrtki omogućuju da kontinuirano ulažemo u poslovanje, u unapređenje i širenje portfelja, a dodavat ćemo nove tehnologije, odnosno sirovine prirodnog porijekla poput zeolita i grafita", ističu. 

Daljnji planovi oslanjanju se, kažu, na viziju poduzeća – nastavit će djelovati kao globalni inovator i dobavljač inovativnih tehnologija/proizvoda kreiranih isključivo na 100 posto prirodnim osnovama. "Prateći potrebe ljudi, nastojimo diktirati trendove u brojnim industrijama i usmjeravati prema kreiranju proizvoda s aktivnim utjecajem na korisnika", zaključuju iz tvrtke pred kojom je zahtjevan period uvođenja novih proizvoda na tržište te priprema prezentacije tvrtke i proizvoda na inozemnim sajmovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close