U Erasmusu+ sudjeluju i tvrtke! Razvijaju proizvode i nove poslove

Autor: Promo , 26. svibanj 2022. u 07:11
Foto: pd

Lucera i Lunar su u sklopu Erasmus+ projekta omogućili učenje putem online igara i VR-a.

Program Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji se najčešće veže uz studente, no njegove mogućnosti mogu iskoristiti i tvrtke. To je prije nekoliko godina prepoznao Poduzetnički inkubator Lucera iz Ludbrega uključivši se kao partner u svoj prvi Erasmus+ projekt čime je započela njihova Erasmus priča koja im je donijela mnoge pozitivne promjene u poslovanju.

Edukativni program za predškolce

Eco gardens in our Kindergartens je međunarodni projekt koji je 2018. godine pokrenuo Grad Ludbreg kako bi zajedno s partnerima iz Hrvatske, Bugarske i Sjeverne Makedonije, među kojima su i dva dječja vrtića, razvijali edukativni program za djecu predškolske dobi na temu ekološkog uzgoja hrane i zbrinjavanja otpada. Djeca su naučila zbrinjavati otpad, kompostirati i reciklirati, odgajatelji su naučili kako ove teme uključiti u rad s djecom, a za vrijeme projekta izrađene su online video igre prilagođene vrtićkoj dobi koje se mogu i dalje besplatno koristiti.

“Uz pomoć bogatog iskustva i znanja u digitalnoj industriji uspjeli smo izradom nekoliko online igara prilagođenih tom uzrastu utjecati na nadogradnju edukativnog procesa u smjeru kreativnosti i inovativnosti i to na svjetskoj razini. Istodobno smo dobili potvrdu da je razina kvalitete rješenja koja nudimo ili možemo razviti vrlo visoka pa i u međunarodnim okvirima”, objašnjava Lucerin voditelj projekta Robert Majhen.

Taj prvi projekt bio je početak njihove Erasmus+ priče te su u narednim godinama pokrenuti i drugi slični projekti u koje su kao partneri ili koordinatori uključene Lucera poduzetnički inkubator i tvrtka Lunar. U projektima koriste VR tehnologiju i tehnologiju snimanja u 360 stupnjeva. Primjerice, uz pomoć VR tehnologije izradili su escape room u kojem se učenici kreću kroz virtualni svijet i rješavaju zadatke iz kurikuluma srednje škole.

Sadržaji proizvedeni tijekom Erasmus+ projekata ostaju trajno javno dostupni i besplatni. Na taj se način obogaćuju nastavni materijali i sadržaji kojima se mogu služiti i druge škole. Uključivanje u Erasmus+ tvrtkama pruža mogućnost sudjelovanja u stvaranju inovativnih programa osposobljavanja za učenike na stručnoj praksi i buduće zaposlenike te mogu podržati konkurentnost i zapošljivost osoba na lokalnoj i regionalnoj razini.

Osim toga, sudjelovanjem u projektima tvrtke imaju mogućnost dodatno razviti vlastite proizvode ili usluge i izgraditi međunarodnu mrežu partnera, odnosno u projektima surađivati s partnerima iz drugih zemalja i drugih područja djelovanja. “Privatni sektor itekako može imati koristi od sudjelovanja u programu Erasmus+ i to prvenstveno kroz stvaranje mreže kontakata koji u nemalom broju slučajeva rezultiraju naknadnim razgovorima i poslovnim suradnjama. Iako nije cilj Erasmus programa stjecanje profita, nije zanemarivo da su ipak u dobrom dijelu usluge i proizvodi financirani predviđenim budžetom”, ističe Robert Majhen. Za provedbu Erasmus+ projekta u kojem sudjeluju najmanje 3 partnera iz 3 različite zemlje, dodjeljuje se bespovratna potpora u iznosu od 120.000 eura, 250.000 eura ili 400.000 eura.

Više od 100.000 sudionika

Program Erasmus+ ove godine obilježava 35 godina postojanja. Pokrenut je kao program studentske razmjene, a tijekom godina je narastao u program za sve generacije te je pod njegovim okriljem prilike do sada iskoristilo više od 10 milijuna ljudi, neovisno o njihovu podrijetlu, dobi, stupnju obrazovanja ili sposobnostima. Erasmus+ je otvoren svima te uz dodatno financiranje posebno potiče uključivanje osoba s manje mogućnosti, a jedan od prioriteta programa je zelena tranzicija. Svoje projekte na natječaju za bespovratne potpore mogu prijaviti odgojno-obrazovne ustanove, udruge, gradovi, općine i županije te ostale javne te privatne organizacije.

156 milijuna

eura za 2111 projekata dogovorio je AMPEU od 2014. do 2020.

Natječaj za program Erasmus+ objavljuje se jednom godišnje, obično najesen za narednu godinu. Za provedbu programa u Hrvatskoj nadležna je Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) koja zainteresiranim prijaviteljima projekata informiranjem i savjetovanjem pruža potporu u svrhu razvoja kvalitetnih projektnih prijava.

“U Erasmusu je do danas sudjelovalo i sudjeluje više od 100.000 sudionika iz Hrvatske svih generacija, a organizacije u kojima rade ojačale su kroz projekte svoje kapacitete i unaprijedile način rada. U prošlom programskom razdoblju od 2014.- 2020. godine Erasmus+ je hrvatskim korisnicima osigurao nešto više od 158 milijuna eura, a oni su u uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU-a uspješno ugovorili čak 98,4% raspoloživih sredstava, odnosno oko 156 milijuna eura za 2111 projekata”, rekla je ravnateljica AMPEU-a mr.sc. Antonija Gladović.

Informacije o brojnim mogućnostima programa Erasmus+ dostupne su na mrežnoj stranici www.ampeu.hr.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close