Trošarine će ugroziti kogeneracije na biomasu i otjerati ulagače

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2017. u 22:00
Marijan Kavran, tajnik Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM i direktor Hrvatskog drvnog klastera/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Trenutno je aktivno tek nešto iznad 25 MW kogeneracijskih postrojenja na biomasu, odnosno biomasa je do sada tek simbolično sudjelovala u korištenju poticaja za OIE.

Marijan Kavran, tajnik Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM i direktor Hrvatskog drvnog klastera govori o posljedicama uvođenja trošarina na OIE, poticajima za biomasu i njenoj važnosti za jačanje ruralnog i regionalnog razvoja.  

Kako je sektor primio najave o uvođenju poreza?
Najave uvođenja trošarina izazvale su veliki šok, nevjericu i nesigurnost kod ulagača u kogeneracijska postrojenja na drvnu biomasu. Radi se o ulagačkom presedanu, koji svojom formom i sadržajem podsjeća na tranzicijska okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarstva. Štoviše, retrogradna promjena ulagačkih uvjeta, predstavlja udar na sve one ulagače, koji su već investirali stotine milijuna eura u proizvodnju energije iz drva, koji su percipirali Hrvatsku kao stabilno ulagačko područje, kao i na desetine domaćih i inozemnih poslovnih subjekata, koji su u različitim fazama pripreme i realizacije projekata kogeneracija na biomasu. 

EU nedvosmisleno potiče veće korištenje biomase. Imamo li sličnih slučajeva? 
Unutar naših vrlo intenzivnih aktivnosti unutar EU udruge za biomasu AEBIOM-a i europske akademske zajednice, ali i kroz komunikaciju s drugim nacionalnim asocijacijama biomase, te kroz stalnu komunikaciju s DG ENERGY, kao i s Europskim parlamentom, CROBIOM se nije susreo sa sličnim poreznim prijedlogom, koji bi se trebao ovako drastično i linearno odnositi na proizvodnju energije iz svih oblika OIE, uključujući i biomasu. Iskustva iz Bugarske i Češke nisu usporediva, iako su relevantna, prije svega oko grešaka institucija koje su narušile ulagačku klimu. 

Izjavili ste da je ovim prijedlogom ugroženo 640 milijuna eura ulaganja u biomasu?
U konačnici, možemo imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija, koje u Hrvatskoj ostvaruju 10 posto izvoza i sudjeluju s 3,6 posto u BDP-u. Konkretno gledajući, uvođenjem trošarina mogu se ugroziti već realizirana ulaganja od preko 190 milijuna eura te projekti od preko 450 milijuna eura u pripremi. 

Zašto je izostalo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću? Osjetite li forsiranje?
CROBIOM žali zbog činjenice, što o ovako važnim prijedlozima rješenja sektorskih politika saznaje iz medija, bez da su se prethodno napravile konzultacije ili ozbiljne simulacije učinaka eventualnog uvođenja trošarina kroz savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, na što je Vlada obvezna, temeljem zakonske regulative i europske prakse. Sektoru biomase nisu detaljnije poznate koristi (osim ublažavanja krize daljnjeg financiranja OIE) niti posljedice moguće štete, kojih će bez sumnje biti napretek. 

Ističete da je biomasa je tek simbolično participirala u poticajima OIE?
Tako je. Trenutno je aktivno tek nešto iznad 25 MW kogeneracijskih postrojenja na biomasu (od planiranih 120 MW), odnosno biomasa je do sada tek simbolično sudjelovala u korištenju poticaja za OIE i da bi sada iz neobjašnjivih razloga trebala postati kolateralna žrtva raščišćavanja sektorskih nepravilnosti u području OIE. 

Pisali ste Ministarstvu? Jeste dobili odgovor i što u njemu piše?
CROBIOM je uputio dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u kojem smo apelirali na Ministarstvo, da se pri budućim razmatranjima smjerova državne energetske politike, uzmu u obzir mnogobrojne specifičnosti biomase, i da se biomasa izuzme iz daljnjih kalkulacija penaliziranja OIE. Nismo još primili odgovor, osim poziva na zajednički sastanak sa svim udrugama OIE.

Podržavate i transparentni pristup i uvođenje reda od strane Ministarstva?
Svakako! CROBIOM podržava nastojanja Ministarstva, da se uvede reda na energetskom tržištu, posebice u dijelu OIE. Ministarstvu će predstavnici sektora biomase argumentirano iznijeti stajališta oko mogućih učinaka predmetnih mjera te se osvrnuti na mogućnosti da se na šumi bazirane industrije aktivno uključe u energetsku politiku Hrvatske i da supstituiraju fosilna goriva, gdje god je to tehnički moguće i opravdano. 

Kroz priopćenja ste upozoravali na postojanje lažnih poticaja za OIE?
CROBIOM je do sada, kroz više nastupa i priopćenja skrenuo pažnju javnosti na niz propusta i nelogičnosti u sustavu poticanja OIE, primjerice na 'legalno isplaćene poticaje' za državne plinske kogeneracije koje se statistički prikazuju u istoj kategoriji s biomasom, jer su navodno visokoučinkovite, a gurui energetike su rekli da je to isto kao da su obnovljive. Pitamo se što treba napraviti, da bi se uočile i sankcionirale nelogičnosti oko isplate poticaja za OIE državnim postrojenjima, koje zapravo koriste fosilna goriva.

Što namjeravate poduzeti?
CROBIOM vjeruje da će grešku uvidjeti i Vlada i resorno ministarstvo, odnosno da će iste nepravilnosti žurno otkloniti. U suprotnom, eventualno daljnje ustrajanje institucija na prijedlogu oporezivanja poslova s biomasom, potaknut će odgovarajuće reakcije CROBIOM-a u Hrvatskoj i u Bruxellesu, kako bi se sačuvala radna mjesta i zaštitila elementarna poslovna prava ulagača. Također, CROBIOM vjeruje da će nadležne državne institucije ustrajati na dekarbonizaciji i defosilizaciji u Republici Hrvatskoj. 

Zadržavanje ruralnih radnih mjesta

Može li biomasa ojačati ruralni i regionalni razvoj? Što je s radnim mjestima?
Tržišni položaj i geografske pozicije kogeneracijskih postrojenja su u većini slučajeva komplementarne sa sektorima šumarstva i prerade drva. Kogeneracije na biomasu igraju ključnu ulogu u postizanju ravnomjernijeg razvoja, osiguravajući istovremeno i značajna ulaganja, nova zapošljavanja, kao i zadržavanja starih ruralnih radnih mjesta u drvnoj industriji i šumarstvu, te pripadajućim pod sektorima. Strateškim promišljanjem mogu se otvoriti tisuće radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close