Treba slušati glas uspješnih gospodarstvenika

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe/ Sandra Šimunović/PIXSELL

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Grupe.

DIV je najveća hrvatska grupacija specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu spojnih elemenata te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda te veliku brodogradnju.

Zapošljavamo više od 3500 radnika – najvećim dijelom u Hrvatskoj, ali smo prisutni i u Srbiji te BiH. U 2018. nastavili smo dobar trend rasta poslovanja, te očekujemo da će dobit ostvarena u trećem kvartalu 2018. biti još veća na kraju godine. Završetkom procesa restrukturiranja Brodosplita ostvarili smo mogućnost potpunog komercijalnog financiranja tako zahtjevne projektne proizvodnje. S time smo ostvarili dodatne pretpostavke za uključivanje novih domaćih i stranih financijskih partnera u poslovanje cijele naše  grupe. Sigurno smo da će to biti pokretač još boljih rezultata i iskorištavanje našeg potencijala.

Izuzetno je pozitivno što je aktualna Vlada, po uzoru na najveće brodograđevne sile u EU, započela aktivnosti na formiranju mehanizma za financiranje izgradnje (i izvoza) brodova. Očekujemo da će najavljene porezne reforme biti uzrok bržeg i stabilnijeg rasta gospodarstva i standarda naših zaposlenika, te temelj na kojemu će se graditi daljnja optimizacija opterećenja gospodarstva kako bi bili usporedivi s našim konkurentima. Vlastitim resursima smo pokrenuli i redovno izvršavamo interne demografske mjere kroz veća materijalna prava radnika kako bismo stimulirali roditeljstvo i povratak iz inozemstva radnika koji nam trebaju.

Smatramo da ima još dosta prostora za rasterećenja i da se Vlada neće libiti povlačiti hrabrije poteze. Očekujemo da će znati upravljati s demografskim kretanjima, migracijama naših ljudi i, općenito, potrebom za radnom snagom kako bi svi resursi mogli biti optimalno iskorišteni, ne dovodeći u pitanje buduće rezultate zbog manjka zaposlenika.  U tom smislu, za nas bi bio veliki napredak regulacija mogućnosti povoljne izgradnje i kreditiranja stanova poslodavcima za njihove zaposlenike.

Ne samo da bi takav propis nama poduzetnicima, koji su u mogućnosti pokrenuti takve projekte, pomogao da dugoročno smanjimo problem radne snage, nego bi to dalo i znatni doprinos demografskim mjerama.

S naše strane planiramo daljnji rast izvoza u svim segmentima naše proizvodnje na temelju povećanja količine proizvoda, novim proizvodima i plasmanom na nova tržišta. Svim političarima, dionicima gospodarskog života poručujemo da slušaju glas gospodarstvenika, poglavito onih uspješnih i da se više vremena posvećuje upravo takvima, čineći ih još uspješnijima. Tako će se i svi oni novi poduzetnici, mladi i hrabri, imati  za koga "uloviti" i slijediti te tako stvarati ukupno pozitivno ozračje, umjesto onog zadnjih godina, obilježenih negativnostima, propalima i sličnima koji uzimaju svima pravo na uspjeh dijeleći iste uvjete i mogućnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close