Grad Vukovar traži izvođača radova za posao vrijedan 1,6 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 25. lipanj 2016. u 10:16
Na zgradu inovacijskog centra BIC postavit će solarne panele

Vrijednost projekta BIC-a je 33 mil. kn, od čega je EU osigurala 27 mil. Višak struje će prodavati HEP-ODS-u.

Grad Vukovar oglasio je da traži izvođača radova na gradnji solarne elektrane. Posao vrijedan 1,6 milijuna kuna obuhvaća postavljanje 408 fotonaponskih modula na krov zgrade Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar. Riječ je o nadogradnji kojom će se, kako objašnjava vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, polako privesti kraju projekt BIC, koji je financijski poduprla Europska unija bespovratnim sredstvima iz fonda za regionalni razvoj.

Sam projekt vukovarskog BIC-a godinama se pripremao i isprva je bio financiran državnim novcem. Na taj način obavljeni su infrastrukturni radovi i obnova vanjskog dijela zgrade Borovo Poly, no tek polovicom 2014. Vukovarci se počinju ozbiljnije okretati EU-fondovima, iz kojih su za ovaj zapušteni projekt uspjeli osigurati i sredstva za dovršetak i kompletno opremanje zgrade Borovo Poly u kojoj su smještena tri nova poduzetnička centra – Proizvodni centar, namijenjen srednjim i velikim tvrtkama, Centar inovativnog poduzetništva, koji je usmjeren na "populaciju" manjih inovativnih tvrtki, te Edukacijski centar.

Europskim novcem uspjeli su opremiti i drugu zgradu, prostor bivše Tiskare Borovo, u kojoj je smješten Poduzetnički inkubator, namijenjen mladim poduzetnicima kojima Grad tri godine subvencionira korištenje prostora. U sklopu Inkubatora smješten je i laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije – sunce, vjetar i vodik, pa Penava dodaje kako nije slučajnost da se u sklopu projekta postavljaju solarni paneli na objekt BIC-a.

Ukupna površina nove poduzetničke infrastrukture u Vukovaru prelazi 11 tisuća četvornih metara, a postavljanjem solarne elektrane BIC će dobiti električnu energiju za napajanje zajedničke potrošnje zgrade, dok bi se višak prodavao HEP-ODS-u. Očekivana godišnja proizvodnja struje je oko 124,84 Mwh, a natječaj za tvrtku koja će postaviti fotonaponske module otvoren je do 12. srpnja. Radovi bi trebali biti realizirani u roku 45 dana, uz 15 dana probnog rada. Vrijednost projekta BIC-a je oko 33 milijuna kuna, od čega je najveći dio, 27 milijuna, osigurala EU. U Gradu su zadovoljni i prvim mladim poduzetnicima koji su se već uselili u vukovarski BIC. Riječ je o tvrtkama koje se bave IT tehnologijom, obnovljivim izvorima energije, proizvodnjom obuće, dentalnim modelarstvom te proizvodnjom stakla.

Komentirajte prvi

New Report

Close