Inicijativa Grupe vlasnika frizerskih salona u Hrvatskoj predlaže ministarstvima model za spas

Autor: Darko Bičak , 12. rujan 2020. u 08:31
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema trenutačnim propisima hrvatski frizerski saloni s godišnjim prometom do 300 tisuća kuna nisu u sustavu PDV-a, a čim pređu taj prag ulaze u sustav PDV-a i počinju ga plaćati u visini od 25%.

Kada bi se stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) na frizerske i brijačke usluge spustila s 25% na 13%, u razdoblju od pet godina bi ovaj sektor godišnje ostvario rast prihoda za 79 milijuna kuna, imao 1250 više zaposlenih, a broj frizerskih salona koji bi ušli u sustav PDV-a bi porastao za 154%, pokazuje analiza koju je predstavila novoformirana Inicijativa frizera, Grupe vlasnika frizerskih salona u RH.

Analiza, koju su iz Inicijative poslali na sve resorne institucije i ministarstva, s prijedlogom za smanjenje PDV-a, bazira se na razdoblju od pet godina s uključenim trenutačnim stanjem frizerske industrije te projekcijom kroz tri scenarija – pesimistični, realistični i optimistični. Promjena stope poreza, kažu, donosi i porast od 30 milijuna kuna prihoda od PDV-a od potrošnje osobnog dohotka novozaposlenih. Direktnim sumarnim efektom očekuje se ukupni dodatni prihod od 10 milijuna kuna od uplate PDV-a od salona i novozaposlenih u spomenutom razdoblju te se očekuje i dodatni prihod od 68 milijuna kuna od uplate doprinosa novozaposlenih.

Može povoljno utjecati

Denis Vidović, direktor Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere te jedan od pokretača Inicijative, ističe da je EU dopustila da države članice mogu donositi odluke o smanjenju stope PDV-a u slučaju kada takva odluka može povoljno utjecati na poslovanje malih i srednjih poduzeća koja djeluju na lokalnim razinama.

“Frizerstvo je jedna od rijetkih struka kojoj je to dopušteno, uz opravdanje kako je u frizerskoj struci visok udjel ljudskog rada, kao i ogroman postotak nelojalne konkurencije – rada na crno. Usluge u frizerskim salonima pružaju se izravno krajnjim potrošačima pa kao posljedicu visokog udjela PDV-a imamo izravnu prijetnju povećanja rada na crno. U Češkoj su, kako bi pomogli svojim frizerima, ove godine smanjili stopu PDV-a s 21% na 10%. Nižu stopu za frizere ima i Slovenija kod kojih je stopa 9,5% već duže od 10 godina. Rad po nižoj stopi PDV-a za frizere omogućile su još neke EU države i one se kreću od 5 do 13,5%”, pojašnjava Vidović.

68 milijuna kuna

dodatnog prihoda godišnje državni proračun imao bi od uplate doprinosa novozaposlenih frizera, kad bi PDV bio niži, smatraju u inicijativi frizera

U Inicijativi napominju kako su frizeri svjesni kako i ostale struke trebaju pomoć, jer to su ljudi koji su njihovi svakodnevni klijenti s kojima suosjećaju. I zbog toga oni ne podižu cijene svojih usluga, iako je frizersko poslovanje u velikim izazovima, pogotovo s radom pod zadanim epidemiološkim mjerama. A to bi se, ako se frizerima ne pomogne sada, u bliskoj budućnosti moglo lako dogoditi. U argumentima zašto frizerima treba pomoći ističu i kako je frizerska struka na putu da nas kroz pet do deset godina neće imati tko šišati i kako bi cijene frizerskih usluga mogle jako poskupjeti. Hrvatski frizeri su cijenjeni u svijetu i sve više mladih frizera odlazi raditi u inozemstvo. Frizerstvo je i vještina koja zahtjeva cjeloživotnu edukaciju, a opet mišljenje je u javnosti kako se radi o slabo obrazovanoj struci. Zbog svega ovoga frizeri zaslužuju bolje uvjete poslovanja kao i poziciju te poštovanje u javnosti kako bi mladi uvidjeli prednosti frizerskog zanimanja.

Nepravedna konkurencija

Prema trenutačnim propisima hrvatski frizerski saloni s godišnjim prometom do 300 tisuća kuna nisu u sustavu PDV-a, a čim pređu taj prag ulaze u sustav PDV-a i počinju ga plaćati u visini od 25%. Tako vlasnici salona koji žele razvijati svoje poslovanje, osim većih ulaganja, za posljedicu imaju i povećavanje cijena krajnjim potrošačima na usluge u njihovim salonima za 25%. U Inicijativi smatraju da se tako njeguje nepravedna konkurencija te se ne stimulira pravedan razvoj poduzetnika u frizerskoj industriji. Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca s 15 zaposlenika, naglašava da njihov prijedlog pozitivno utječe na zapošljavanje frizera koji su tek završili školu, osigurava održivost poslovanja frizerskih salona koji su trenutno u sustavu PDV-a, stimulira salone da razvijaju svoje poslovanje i iznad propisanog praga za ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close