Kako su razvojem novih kaciga pobijedili koronu, a tu se ne zaustavljaju

Autor: Borivoje Dokler , 21. prosinac 2020. u 11:44
Alojzije Šestan, direktor tvtke Šestan-Busch iz Preloga; zaštitna polumaska ZPM-SB1/PD

Sljedeće godine na tržištu bi se trebala naći multifunkcionalna kaciga za civilne službe, a u razvoju je i polietilenska kaciga.

Dok većina tvrtki za vrijeme pandemije ima gubitke, a mnoge se bore i za opstanak, proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga Šestan-Busch već ima dobro popunjen kapacitet proizvodnje za 2021 godinu.

Direktor tvtrke Alojzije Šestan ističe kako su na vrijeme krenuli strateški promišljati i stvarati određene preduvjete kako bi u budućnosti mogli imati nove izvore profitabilnosti.

‘Sve u jednom’

Tvrtka radi na razvoju nekoliko inovativnih proizvoda, a jedan od najvažnijih je multifunkcionalna zaštitna kaciga koja primarno cilja na civilno tržište osobne zaštitne opreme. Šestan ističe da trenutno postoje razni oblici kaciga koje se koriste u segmentu civilne zaštite i sigurnosti na radu.

“Pripadnici civilne zaštite imaju posebne kacige za timove za izvlačenje iz ruševina, pa posebne kacige za timove koje spašavaju iz poplava, pa opet posebne kacige za timove koji vode pse tragače. Naša ideja i osnova koncepta multifunkcionalne kacige je dati jedinstveni odgovor na nekoliko sigurnosnih ugroza simultano po principu ‘sve u jednom’.

2021.

godine slave 25 godina rada i već imaju dobro popunjen kapacitet proizvodnje za tu godinu

Trenutno imamo spreman laboratorijski prototip koji se sad testira s raznim dodacima i unapređenjima prema konceptu čim veće multifunkcionalnosti. Početkom iduće godine plan nam je zaštiti razrađeni koncept s industrijskim dizajnom pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvu, a od ožujka 2021. nova bi multifunkcionalna kaciga trebala u finalnoj varijanti biti prezentirana našoj Civilnoj zaštiti koja bi potencijalno bila prvi kupac”, otkriva Šestan i napominje kako se uspješnim testiranjem i uklapanjem novog modela zaštitne kacige u sustav Civilne zaštite RH, stvara referenca za plasman ovog koncepta u regiju, Europu i kasnije na globalno tržište što i jest krajnji cilj razvoja ovog koncepta.

U Šestan-Buschu istovremeno intenzivno rade ina istraživanju novih materijala i tehnologija za kacige većih protubalističkih vrijednosti. Tako je došlo i do projekta polietilenske kacige u kojem se pokreće uvođenje kompletno nove tehnologije proizvodnje koja podrazumijeva obradu polietilena.

Dosad su se Šestan-Boschove kacige primarno bazirale na tehnologijama obrade aramidnih vlakana. Uoptrebom polietilena želi se postići smanjenje težine kacige i doći do veće razine zaštite.

“Naš inženjerski tim uspio je u testiranjima s balistikom na finalnom prototipu doseći razinu zaštite od v50 iznad 850m/s. Težina kacige je ostala manje više ista, dok je razina zaštite značajno pojačana.

Podizanje razine zaštite kacige na preko 900m/s podrazumijevalo bi stvaranje i mogućnost proizvodnje kaciga koja bi bila otporna na puščana zrna – primarno zrno automata Kalašnjikov (AK-47) što je trenutno nedostižan san u branši proizvodnje vojnih protubalističkih kaciga jer trenutno niti jedan proizvođač na svijetu nije odgovorio na takav izazov.

Upravo zato naš tim ovu kacigu zove ‘antiKalashnikov’ ili ‘bijela“ kaciga”, kaže direktor Šestan-Buscha.

Prije šest mjeseci u tvrtki su motivirani pojavom COVID-a 19 krenuli s pripremom za proizvodnju zaštitne polumaske s filterima.

Podrška Ministarstava i HGK

“Naš tehničko razvojni tim razvija kompletnu 100%-tnu zaštitu protiv bakterija i virusa u obliku nove zaštitne polumaske ZPM-SB1.

Ovom pristupamo vrlo ozbiljno i radimo sa eminentnim stručnjacima na ovom polju. Iako smo dobili fascinantne početne rezultate
testiranja gdje naši filtarski ulošci doslovce 100 puta nadmašuju tražene vrijednosti u testovima, želimo biti sigurni kakav proizvod ćemo ponuditi tržištu.

Početni koncepti jesu složeni, a slijede završna testiranja i finalno certificiranje u 2021. Imamo neke naznake i da će jedno središnje tijelo biti prvo koje će koristiti ovo sredstvo”, otkriva Šestan i zaključuje kako tvrtku prate Ministarstva unutarnjih poslova, obrane i gospodarsva, a veliku posrednu podršku u poslovanju i nastupima pruža im i Hrvatska gospodarska komora.

Komentirajte prvi

New Report

Close