Potpore od 115 milijuna kuna za ulaganja bez kojih nema izvoza u Europu

Autor: Marija Brnić , 21. listopad 2021. u 22:00
Ugovore su uručili ministar Tomislav Ćorić, ministrica Nataša Tramišak i Vjeran Vrbanec/PD

Dodijeljene potpore pomoći će u realizaciji ulaganja koja će smanjiti potrošnju energije i emisiju ugljičnog dioksida.

Prvi ugovori za dosad najveći “paket” financijske pomoći za razvojne projekte mikro, malih i srednjih poduzetnika iz programa “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju” vrijedan ukupno 1,14 milijarde kuna uručeni su predstavnicima 39 tvrtki.

Bespovratnim potporama od ukupno 115 milijuna kuna tim tvrtkama iz različitih proizvodnih djelatnosti i svih dijelova Hrvatske pomoći će se u realizaciji ulaganja koja ukupno prelaze pola milijarde kuna.

Pivo i kamen

Pojedinačno najvrednije projekte iz ove grupe poduzetnika imaju Pivovara Daruvar, koja za ulaganje od 34 milijuna kuna dobiva 7,5 milijuna kuna potpore, te tvrtka Turković iz Velike Gorice koja se bavi proizvodnjom građevinskog kamena, koja će za investiciju vrijednu 22 milijuna kuna primiti 7,4 milijuna kuna.

Također će metalna industrija Metal-produkt, te zagrebački proizvođač samoljepljivih etiketa Sato i svetonedeljski Rotoplast uz potpore od po 7 milijuna kuna investirati u nove pogone više od 27 milijuna kuna.

“Nabavljamo stroj zahvaljujući kojemu ćemo biti brži, efikasniji, a manje ćemo trošiti i energije i stvarati emisiju ugljičnog dioksida, što je postalo važno za dobivanje posla u inozemstvu. Prioritet nam je izvoz, a bez zelene tranzicije nema izvoza”, kaže Ratko Habus, vlasnik Sato-a, objašnjavajući važnost koju potpora u ovom trenutku ima za njegovu tvrtku u kojoj je zaposleno 120 radnika, a posluje na tri lokacije u Hrvatskoj.

500

milijuna kuna vrijedna ulaganja omogućit će dodijeljene potpore

I Renata Horvat iz karlovačke tvrtke Reta, specijalizirane u proizvodnji žice, ističe kako će ulaganjem realiziranom potporom iz ovog programa, a riječ je o 4 milijuna kuna, pratiti investiciju u nove strojeve vrijedne više od 15 milijuna kuna, otvoriti vrata na stranim tržištima.

“Nabavljamo novu liniju koja nam je potrebna zato što više nismo bili konkurentni zbog sporosti sadašnjih kapaciteta i ovim novim kapacitetima, koji su i četverostruko brži, moći ćemo konkurirati na europskom tržištu.

Ulažemo u stroj koji ima manje otpada, ne koristimo više ulja, dakle, proizvodnja je ekološki prihvatljivija, a bez toga danas više ne ide”, objašnjava Renata Horvat uklapanje u nova pravila i standarde u Europi, na čijem području će tražiti nove kupce.

Već sada su izašli na tržište Mađarske, prisutni su i u susjednim državama, no žele snažnije iskoračiti i ovime očekuju da će dobiti “zelenu i digitalnu” vizu, sve potrebniju za prodor u EU.

Alokacija od 77 posto

Stroj koji nabavljaju već je naručen i u izradi, a u Reti ga očekuju staviti u pogon u ožujku ili travnju iduće godine. Inače, svi projekti koje se prati ovim programom trebaju biti realizirani u roku od dvije godine od zaključenja ugovora, a svi ugovori trebali bi biti potpisani do Božića.

Od pristiglih 842 projekta na ovaj natječaj dio nije zadovoljio, a od 569 onih koji su dobili pozitivne ocjene, za njih 235 donesene su odluke o financiranju u iznosu potpora od 879 milijuna kuna, što je 77 posto alokacije.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Vjeran Vrbanec podsjećaju da će već u prvom kvartalu 2022. poduzetnici iz prerađivačke industrije imati novu priliku za bespovratne potpore za slične razvojne projekte, u još izdašnijem ukupnom iznosu od gotovo dvije milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close