Orijentirali su se na uski segment i danas briljiraju u njemu u cijelome svijetu

Autor: PD VL native tim , 27. listopad 2020. u 22:00
Počeli su kao mali startup, a danas su globalno prepoznata tvrtku sa 180 zaposlenika u više zemalja

Potpisivanjem novog ugovora preko IRI 2, razvili bi najnapredniji proizvod na svijetu u svom segmentu.

Tvrtka ALTPRO počela je s radom prije 25 godina kao mali startup u sklopu Tehnološkog parka, a danas je globalno prepoznata tvrtku sa 180 zaposlenika u više zemalja koja je svoje inovacije izvezla u 50-ak zemalja diljem svijeta.

O uspjehu ove zagrebačke tvrtke govori i podatak kako ju je Europska komisija uvrstila na listu 22 ključne tehnološke kompanije koje u području signalizacijske tehnologije.

Osnovna djelatnost je razvoj i proizvodnja signalno – sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, a svi proizvodi su u potpunosti razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja.

Korona uspjeh u Kini

Direktor i osnivač Zvonimir Viduka kaže kako je najveća snaga tvrtke orijentacija na uski segment i briljiranje u njemu. “Hrvatska je mala i danas industrijski neprepoznata zemlja s ograničenim resursima te je nerealno očekivati da mi možemo proizvoditi avione i slične kompleksne proizvode. Mi se trebamo orijentirati na specijalistički razvoj koji može dovesti do kompleksnog proizvoda. To je definitivno pravi put”, ističe direktor Altproa čija su udarna tržišta zadnjih godina zemlje Jugoistočne Azije, a pogotovo Indonezija gdje je godinama najveći hrvatski izvoznik, te Kina i Indija.

Prva narudžba iz Indije stigla je nakon 15 godina testiranja i rješavanja dozvola, a u Kini su za vrijeme korona krize instalirali opremu za prvu tramvajsku liniju kao i liniju monorail vlakova.

Viduka ističe da su u prvih 15 godina financirali razvoj vlastitim sredstvima, a da su tek zahvaljujući sredstvima dobivenih iz programa Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ubrzali razvojne projekte.

“Najznačajniji je projekt bio razvoj detektora za metroe. Napravili smo prototipove koje smo ispitivali u Francuskoj, Indoneziji i Japanu. Liniju proizvoda smo nazvali ‘M senzor’ po metrou u Parizu gdje smo od ponoći do tri sata ujutro godinama testirali rješenja i stjecali znanje. Bez PoC-a ne bi bilo ‘M senzora’, a niti potencijalno našeg najmasovnijeg proizvoda u budućnosti“, kaže Viduka i napominje da ih je HAMAG-BICRO pratio i s drugim poticajima kao i u obje investicije za povećanje proizvodnih i razvojnih kapaciteta.
“Prva je bila 2011. kada smo otvorili prvi razvojno inovacijski centar u Odri, a druga investicija 2018. kada smo otvorili drugi centar također u Odri.

Zadnjih godina surađujemo preko EU projekata gdje nam je HAMAG-BICRO provedbeno tijelo. Među ostalim je nadzirao provedbu druge investicije u razvojno inovacijski centar, kao i razvojnog projekta financiranog iz natječaja IRI kojim smo razvili novi proizvod STM.

Od ideje do izlaska na tržište

Nadamo se kako ćemo uskoro potpisati i novi ugovor preko natječaja IRI 2, za razvoj kompleksnog proizvoda koji bi u trenutku izlaska na tržište bio najnapredniji na svijetu u svom segmentu”, smatra osnivač Altproa i ističe da može slobodno reći da je HAMAG-BICRO svojevrsna ‘pametna tvornica’ budući da su na jednom mjestu dobili potporu kroz sve faze poslovanja – od ideje, razvoja i komercijalizacije pa sve do izlaska na međunarodno tržište i daljnje ekspanzije.

*Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO

Teško bez snažnog lokalnog partnera i Vladinih mjera

Za uspješno poslovanje velikim zemljama poput Indije ili Indonezije važno je imati snažnog tehnološkog lokalnog partnera. Mi smo našli takve tvrtke, ističe Viduka i napominje kako je teško iz Hrvatske rješavati instalacije i probleme u tako dalekim zemljama. “Tu do izražaja dolazi partner koji je to u mogućnosti odraditi. Mi dajemo proizvod, a lokalna tvrtka pruža infrastruktura za instalaciju i održavanje proizvoda”, kaže direktor Altproa te ističe kako su mjere koje je Vlada donijela na početku pandemije puno pomogle jer je došlo do poremećaja u isporukama, proizvodnji , dobavi, marketingu i ugovaranju. “U Indiji je lockdown napravio totalni zastoj u isporukama koji traje i dan danas. U ovih 7 mjeseci uspjeli smo poslati stručnjake samo u okolne zemlje s autom. Stoga imamo sada i otvorenih projekata a zahvaljujući informatizaciji uspjeli smo kompenzirati djelomično probleme izazvane koronom.

suorganizator
projekt podržava
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
analitički partner

New Report

Close