Najveći gradski savjetnički centar u Hrvatskoj podržat će izvoz svojih članova

Autor: Bernard Ivezić , 09. ožujak 2020. u 22:01
U Plavom uredu je i Subcraft, proizvođač jedne od najboljih svjetskih peraja
, Foto: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Obilježavanje 5 godina rada u znaku 12.500 poduzetnika koji su ondje prošli više od 8600 savjetovanja, proveli 7700 sati edukacija i primili 33 mil. kuna potpora osiguranih od Grada Zagreba i HAMAG-BICRO-a.

Najaktivniji gradski edukacijski i savjetodavni centar za poduzetnike u Hrvatskoj, Plavi ured, proširit će djelovanje i na podršku internacionalizaciji poslovanja, izjavio je povodom pete godišnjice rada tog ureda direktor Zicera Frane Šesnić. Kroz Plavi ured dosad je prošlo 12.500 poduzetnika koji su obavili više od 8600 savjetovanja i imali više od 7700 sati raznih edukacija te primili više od 33 milijuna kuna potpora.

Postali uzor

Frane Šesnić kaže da su napravili značajan utjecaj na poslovanje, pomogli u generiranju značajne dodane vrijednosti te postali uzor nizu sličnih projekata u drugim dijelovima Hrvatske. “Pet godina od pokretanja Plavog ureda izazov koji je pred nama je nešto drugačiji, proširiti usluge prema pružanju podrške poduzetnicima u ostvarivanju međunarodnih kontakata i jačanju izvoza, jer nije se samo povećao broj poduzetničkih priča već i njihova kvaliteta i oni sad traže nova tržišta”, kaže Šesnić.

Dodaje da u podršci internacionalizaciji poslovanja kao partnere vide ne samo gradske već državne institucije poput Ministarstva vanjskih poslova, ali i udruženja poput HGK. “Mi smo sa svoje strane već bili na Web Summitu i okupljamo poduzetnike da bi ciljano išli na određena međunarodna događanja, uključili smo se u Obzor projekte i u suradnji s EIT-om smo napravili prvi cleantech akcelerator u Hrvatskoj, koji je polaznicima donio i investitore i znanje i tržište, ali vidimo i veliki prostor za suradnju državnih organizacija i institucija na jačanju poduzetništva”, kaže Šesnić.

Trenutačno najjaču podršku rada Plavog ureda, uz Grad Zagreb, daje agencija Hamag-Bicro. Šesnić navodi da su ih oni podržali s 20-ak milijuna kuna. Grad Zagreb je dao 10 milijuna kuna.

Daniel Pintarić, direktor zagrebačke tvrtke Subcraft, koja proizvodi jednu od tri najbolje peraje na svijetu, Centurion, izrađenu od karbonskih vlakana kakva koriste Airbus i Formula 1, kaže da nije bilo Plavog ureda i Grada Zagreba do tog proizvoda ne bi došlo. “Bilo bi mi nemoguće uspjeti, a danas izvozim u desetak država i to više od 90 posto proizvodnje, da nisam dobio savjete i potpore u Plavom uredu i Ziceru, jer nije jednostavno ni razviti ni proizvesti ovakav proizvod koji iziskuje i skupe strojeve i skupe procese”, kaže Pintarić. Njegova je tvrtka Subcraft, prema podacima Fine, u 2018. godini udvostručila prihod na 520.203 kune uz skok iz gubitka u neto dobit od 51.555 kuna.

Iz bankarstva u slastičarstvo

Natalija Jagunić, osnivačica i direktorica tvrtke Kiša slatkiša, koja je u svojoj prvoj godini poslovanja, 2018., imala prihod od 15.675 kuna i odmah poslovala s neto dobiti, kaže da joj je prošla godina bila mnogo bolja te da joj je drago da je nakon 18 godina bankarskog iskustva krenula raditi nešto novo. “Plavi ured dao mi je sve informacije koje su mi trebale za uspješan početak, od potpore od 75.000 kuna za samozapošljavanje za ulaganje u kuhinju i opremu, ali prethodno sam prošla edukaciju za svoju novu profesiju”, kaže Jagunić. Dodaje da nema vlastitu slastičarnicu već radi slastice po narudžbi te za restorane i coffee shopove. Frane Šesnić kaže da su mahom pomogli nezaposlenima i onima koji mijenjaju karijeru. “Uspjeli smo, jer smo kreirali mjesto gdje mogu dobiti točne i ažurne informacije”, kaže Šesnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close