Grad koji privlači strane ulagače: Rasle plaće, broj poslodavaca i poduzetnika

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2020. u 15:40
Yazaki, veliki japanski proizvođač kabela za autoindustriju prije tri godine otvorio je svoju tvornicu u šabačkoj Slobodnoj zoni gdje zapošljava 500 radnika

U srpskom gradu sada posluje 1100 tvrtki, samo prošle godine došlo je 80 novih, a znatno je porastao i broj zaposlenih.

Šabac nije poput velikog broja gradova u Srbiji, to je grad koji se po mnogo čemu razlikuje od ostatka Srbije. Na vlasti u gradu posljednjih osam godina je proeuropska koalicija koja je mnogo toga pokrenula, piše Radio Slobodna Europa.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, kaže da je njegov grad jedan od deset najboljih mikro gradova u Europi za privlačenje izravnih stranih ulaganja, prema ocjeni fDi, magazina Financial Timesa.

“Činjenica da imamo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, jedino koje radi u Srbiji, zatim Regionalni deponij i uređen sustava za zbrinjavanje otpada. Tu su i Slobodna zona i režim rada u njoj za sve kompanije koje žele izvozito. Imamo i carinski terminal na dohvat ruke poduzetnicima, uređeno parkiranje za sve kompanije, cjelokupnu uređenu infrastrukturu, ali i Trening centar kao posebnu uslugu koju nudimo kompanijama”, objašnjava Zelenović.

‘Ne kupuje se livada’
Gradonačelnik Šapca ističe da investitori u njegovom gradu kupovinom zemljišta dobivaju praktički besplatno kompletno infrastrukturno opremljeno zemljište. “Kod nas se ne kupuje livada, već uređena industrijska zona, u kojoj, kada kupite zemlju, dogovarate se samo s Gradom i u najkraćem roku dobijate sve što je nužno da bi započeli svoju investiciju – a to znači priključak za vodu, struju, plin, optički kabel, uređenu prometnicu i pročišćavanje voda”, kaže Zelenović.

Zbog dolaska brojnih investitora u Šapcu je u posljednje četiri godine povećan broj zaposlenih, prosječna plaća kao i broj kompanija koje su počele proizvodnju u ovom gradu.Grad Šabac je prije šest godina imao 30.000 zaposlenih, a danas ih je 40.100. Prosječna plaća je u posljednje četiri godine sa 40.000 dinara (oko 340 eura) porasla na 50.000 (oko 425 eura). Broj poslodavaca se značajno povećao, od 796 kompanija do 1100, a samo prošle godine došlo je 80 novih tvrtki. Broj poduzetnika se povećao za 1000 u posljednje četiri godine.

40.100

zaposlenih danas ima u Šapcu, prije šest godina bilo ih je 30.000, dok je prosječna plaća porasla za četiri godine sa 340 eura na sadašnjih 425 eura

“U Sjeverozapadnoj radnoj zoni smo od 2016. godine prodali 32 parcele, a samo prošle godine pet”, kaže Zelenović. U toj industrijskoj zoni, koja se prostire na 600 hektara, udaljenoj od središta grada 3 kilometra, posluju brojne međunarodne kompanije.

Među ostalim, prije tri godine došao je japanski Yazaki (500 radnika), proizvođač kabela za autoindustriju, zatim Mondi, proizvođač papira za pakiranje, SBE Serbia, članica talijanskog Vescovini Groupa koji proizvodi dijelove za vozila, njemačka prehrambena tvrtka Palco, nizozemski proizvođač stočne hrane Royal De Heus i mnogi drugi Veliki projekat Savapark – nova pluća grada, dodatno pošumljavanje, novi javni prijevoz s linijama svakih 20 minuta po najpovoljnijim cijenama, ekološki prijevoz bez subvencija iz proračuna, samo su neki od projekta koje Zelenović najavljuje za sljedeće razdoblje.

Građani sami predlažu ideje
Šabac jedinstvenim gradom čini neposredno odlučivanje građana o trošenju sredstava naplaćenih od poreza na imovinu.

To je jedini grad u Srbiji čiji se građani izjašnjavaju na referendum kako će ta sredstva trošiti. “Građani sami predlažu ideje i odlučuju. Želimo da svake godine sve više građana odlučuje o sve više novca. Ovakve referendume treba organizirati u cijeloj Srbiji”, kaže Zelenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close