‘Hrvatska ima dva jednoroga (Infobip i Rimac Automobili), a šuška se da bi im se mogao pridružiti i treći’

Autor: Marija Crnjak , 30. rujan 2021. u 14:40
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Svaki visoko plaćeni pojedinac zapošljava još 30 ljudi, to država treba imati na umu u izračunima, čulo se na panelu.

Poduzetništvo u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina ne samo da ima bolji status u društvu, već je i unutar poduzetništva zavladala zdravija kompeticija i kultura umrežavanja, bez zavisti na tuđi uspjeh.

Državna administracija mogla bi dodatno pomoći ne samo jačim uvažavanjem poduzetnika kao društvenih uglednika, već i njihovim dodatnim poreznim rasterećenjima, kako bi se zadržala domaća pamet i radna snaga. Tada bi bilo i više zrelih uspješnih tvrtki.

Žilavi u korona krizi

Zaključili su to sudionici panela o statusu i budućnosti poduzetništva održanom u srijedu u Visokom učilištu Algebra, povodom sedmog nacionalnog izdanja programa EY Poduzetnik godine, kojim se nagrađuju i slave najuspješnije hrvatske poduzetničke priče.

Kako je poznato, titulu Poduzetnika godine lani je osvojila upravo Algebra. Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, poručio je kako se hrvatsko poduzetništvo pokazalo žilavim u korona krizi, u kojoj je ova banka imala manje loših plasmana nego prije pandemije, uz povećanje plasmana u 2020. za 10 posto.

“Vidi se da su svi alati pomoći poduzetnicima pomogli da premoste krizu. Vidim pozitivan zamah, pratimo puno klijenata koji nisu ni postojali prije 5 godina, i optimističan sam po pitanju daljnjjeg razvoja poduzetništva”, kazao je Schoefboeck koji smatra da se ubuduće poduzetnici osim na kreditna sredstva trebaju više oslanjati i na druge izvore financiranja, prvenstveno na rizični kapital (private equity).

Hrvoje Josip Balen, jedan od osnivača Algebre i EY Poduzetnik godine za 2020. godinu, upozorio je kako je u koroni drastično porastao lov na talente u sektoru digitalnih tehnologija, zbog ubrzane digitalizacije svih segmenata gospodarstva.

“Zbog toga su i kompanije koje ranije nisu zadirale u bazene talenata u Hrvatskoj sada tu. Naš najveći potencijal je ulaganje u istraživanje i razvoj i inovacije, to nas može izdvojiti i učiniti konkurentnijima, na čemu posebno radimo u Algebri”, kazao je Balen, otkrivši da je Visoko učilište ove godine upisalo 11 posto više brucoša nego lani, a dolaze iz 23 zemlje. Balen je također upozorio da istraživanja pokazuju kako Hrvatska ima iznadprosječno mnogo tvrtki u ranoj fazi razvoja, a ispod prosjeka smo po razvijenim tvrtkama.

Dolazak talenata

Berislav Horvat, predsjednik Uprave Ernst & Young i pokretač programa EY Poduzetnik godine u Hrvatskoj, smatra da država treba dodatno rasteretiti visoko plaćene osobe, kako bi potaknuli naseljavanje talenata, odnosno zadržali ih od iseljavanja.

“Svaki visoko plaćeni pojedinac zapošljava još 30 ljudi, to treba imati na umu u izračunima”, kaže Horvat. Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine istaknuo je kako o napretku poduzetništva puno govori činjenica da Hrvatska ima dva jednoroga (Infobip i Rimac Automobili), a šuška se da bi im se mogao pridružiti i treći.

“To onda više neće biti slučajnost. Također, radi se o poduzetnicima koji nemaju problem s tuđim uspjehom, vesele mu se i podržavaju ga.

Treba nam ta neopterećenost i nesebičnost u networkingu i otvaranju vrata novim igračima, nešto što ranije nije postojalo u društvu u kojem je jedna kompanija imala ambiciju raditi sve od igle do lokomotive”, kazao je Tedeschi.

Komentirajte prvi

New Report

Close