Napravili električni bicikl koji s jednim punjenjem prijeđe 100 kilometara, a žele ga proizvoditi u Hrvatskoj

Autor: Lucija Špiljak , 10. studeni 2019. u 10:28
Mario (desno) i rođak Ivan Ljubičić za svoj GuideB dobili Grand Prix na nedavnoj izložbi inovacija Arca u Zagrebu JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL, PD

Na projektu je radio s rođakom Ivanom Ljubičićem koji je bio zadužen za programski dio, dok je Mario napravio softver, aplikaciju i web stranicu.

Slavna nagrada s nedavne Međunarodne izložbe inovacije Arca u Zagrebu ove godine pripala je mladim inovatorima Mariju i Ivanu Ljubičiću, članovima šibenskog Društva inovatora Faust Vrančić, koji su javnosti predstavili električni bicikl-vodič GuideB. Glavni inicijator je Mario, student elektrotehnike koji je s 22 godine u 2018. već proglašen osobom Imotske krajine, a ove je u rodnom naselju Runović osnovao tvrtku Ljubičić technology koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Ideja o električnom biciklu GuideB nastala je, priča nam, zbog sve većeg interesa za cikloturizam s kojim je porastao broj biciklističkih staza i smještajnih objekata pa tako i cjelokupna turistička potražnja. “To je poseban električni bicikl koji zna sve što treba turistu ili bilo kome tko se želi rekreirati”, kaže Mario.

Kaciga koja ‘govori’

Na projektu je radio s rođakom Ivanom Ljubičićem koji je bio zadužen za programski dio, dok je Mario napravio softver, aplikaciju i web stranicu. Dizajnirao je i izradio kvalitetan aluminijski okvir, bateriju do 100 km dometa na jednom punjenju, kacigu i elektroniku za cijeli bicikl.

 

100 kilometara

je domet bicikla GuideB s jednim punjenjem baterije

“Želio sam napraviti nešto što je inovativno, tehnološki veliko, potrebno tržištu i što se može raditi u mom mjestu. Već imam potencijalne ulagače i kupce prvih proizvoda”, kaže Mario koji nam je objasnio kako bicikl funkcionira. “Korisnik najprije skida aplikaciju GuideB gdje kreira profil. Preko mobitela otključava bicikl koji najprije uzima njegove osnovne podatke i tome se prilagođava. Korisnik može birati između nekoliko ‘raspoloženja’; avanturistički, po prirodi, istraživanje povijesti, autohtoni proizvodi… Korisnik može filtrirati sadržaje i sam birati mjesta koja želi posjetiti, a sve informacije prije početka prima na svoju kacigu. Bicikl govori na svim jezicima. Kod odabira lokacija bicikl uzme više parametra u obzir – njegove mogućnosti, doba dana, stanje baterije, vremensku prognozu čemu se i prilagođava. Kada je korisnik došao do određenog mjesta koje ga zanima, može se dignuti s bicikla, prošetati i slušati informacije o lokaciji koje prima preko kacige. Bicikl je osiguran posebnim alarmnim sustavom”, objašnjava mladi inovator koji prototip bicikla razvija u garaži, izgrađenoj u svibnju ove godine zahvaljujući inicijativi fra Lazara Perice, koji je na Facebooku organizirao akciju u želji da potakne Marijevu inovativnost.

U svijet inovacija Ljubičić je zakoračio još tijekom srednjoškolskih dana kada je izrađivao karting formulice gotovo iz nule, za koje je imao i izvedbe električnog motora.

“Kasnije sam napravio modularnu vrtnu ljuljačku koja prepoznaje raspoloženje korisnika i prema tome regulira ljuljanje i pušta glazbu”, priča nam mladi inovator.

Ozbiljnije je krenuo s razvojem pametnih kontejnera za odlaganje otpada koji znaju tko ga je odlagao i je li pravilno razvrstavao, a prema tome dodjeljuje bodove uz koje se račun kućanstva smanjuje ili povećava, pa time potiče na razvrstavanje.

Napravio i samodopunjavajući e-auto

Nakon kontejnera, na travnjaku ispred kuće razvio je električni automobil uporabom tek priručnih alata. “Automobil ima posebnu aplikaciju preko koje komunicira, otvara automatski svaki dio, može se voziti preko aplikacije, dostiže brzinu od 70 km/h, a najveća posebnost je što sam vraća određenu energiju u bateriju koju je potrošio na standardne gubitke”, objašnjava Mario.

Za taj je izum osvojio zlato, priznanje ruske delegacije i nagradu za najbolje promoviranu inovaciju na Međunarodnom sajmu inovacija Inova u Zagrebu lani. Za isti izum okrunjen je zlatom i na Sajmu inovacija u Ivanić-Gradu. Za električni automobil s djelomičnim samonadopunjavanjem ne samo da je dobio brojna priznanja i odličja već razne ponude iz inozemstva. No, svoje proizvode ovaj mladić želi razvijati u Runoviću gdje planira ostati i zaposliti ljude. “Drago mi je što su inovacije priznate i što je naš rad primijećen. To nam je veliki vjetar u leđa. Već imamo puno zainteresiranih kupaca, partnera i investitora, sve je u dogovoru i uskoro ćemo proizvesti prvih nekoliko komada električnog bicikla. Uvijek smo otvoreni za prijedloge i suradnje”, kaže. Unatoč interesu izvana i različitim ponudama, Mario zaključuje: “Nove ideje rađaju se svakodnevno. Ne razmišljam o iseljenju, ovdje je život!”

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo!

New Report

Close