Stotine milijardi kuna stoje na računima banaka umjesto da se ulažu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2015. u 14:11
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Sa svrhom pomoći poduzetnicima, Maras je do kraja godine najavio i osnivanje novog fonda vrijednog 150 milijuna kuna.

U Ministarstvu poduzetništva i obrta u ponedjeljak su potpisana prva tri ugovora, vrijedna 452.000 kuna, vezana uz program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva nazvan Pre-seed, i to sa tvrtkama Agrivi, Snap Tap i Thorium software.

Po riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, taj program je namijenjen inovativnim domaćim tvrtkama koji razvijaju nove proizvode, odnosno poduzećima čiji je potencijal prepoznat od strane privatnih ulagača koji su spremni uložiti novac u vlasnički kapital tih tvrtki. Posebnost je u tome da na uložena sredstva u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog i srednjeg poduzetništva, HAMAG BICRO dodjeljuje bespovratnu potporu u istom iznosu, a najviše do 200.000 kuna.

Ugovor je tako u ponedjeljak potpisan s tvrtkom Agrivi, u vrijednosti 200.000 kuna, a ulagač je fizička osoba Mate Knezović. Agrivi se bavi inovativnim softerskim rješenjima koja pomažu poljoprivrednicima u planiranju, praćenju i analizi svih aktivnosti vezanih uz proizvodnju.

Nadalje, ulagač Zip Accelerator, inkubator za start-upove osnovan od strane Zagrebačkog inkubatora, financirao je poduzeće Snap Tap sa 150.000 kuna, te Thorium software sa 102.000 kuna. I jedno i drugo poduzeće bave se razvojem softverskih rješenja.

"Puno radimo na ulaganjima u tvrtke koje brzo mogu stvoriti dodanu vrijednost u smislu izvoza i zapošljavanja. Rezultati su vidljivi, 2013. godine u takve smo mlade tvrtke imali ulaganja od dva milijuna eura, a lani 21,2 milijuna eura. Ove smo godine prvi put pokrenuli program zajedničkog ulaganja s investitorima, dakle koliko ulože oni toliko tvrtkama u razvoju daje i država, a u iznosima od 50.000 do najviše 200.000 kuna. Za tu je svrhu namijenjeno pet milijuna kuna" rekao je ministar Maras.

Potencijalnim investitorima poručio je da im je bolje i isplativije ulagati u takve projekte nego držati novac na banci. Samim bi, pak, tvrtkama koje trebaju pomoć na početku poslovanja novac iz tog programa trebao pomoći da prebrode prvu i najtežu godinu poslovanja, dodao je.

"Šteta je da stotine milijardi kuna stoje na računima banaka umjesto da se ulažu u kapital kvalitetnih tvrtki" rekao je Maras. Sa svrhom pomoći poduzetnicima, Maras je do kraja godine najavio i osnivanje novog fonda vrijednog 150 milijuna kuna.

Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag Bicroa, naveo je kako tvrtke u razvoju pokazuju snažan interes za spomenutim programom, da je u postupku evaulacije novih šest projekata, a da će predviđenih pet milijuna kuna biti potrošeno do kraja godine. Najveći dio sredstava iz ovog programa, naglasio je Liović, bit će investiran u plaće inženjera.

Komentari (16)
Pogledajte sve

Zašto naslov nije:
“Stotine milijardi kuna popljačkali su političari umjesto da su ih uložili”

Kad sam bio mlad mislio sam da je izgled sve kad sam ostario shvatio sam da sam bio u pravu- Oscar Wilde…pogledati Marasa i njegov CV

gorgija,
mislin da na zalost ste u pravu !!!

pero,
ne mora klaun od ministra platit PD, to je po uredniku jako prirodno !


danas čitamo u medijima da SDP-ova vlada planira ubrzano, prije kraja mandata, zaposliti još 2000 birokrata!?!? eeeej, još 2000 parazita!!!! obećali su po dolasku na vlast otpustiti 20.000 ljudi viška, a nisu otpustili nikoga nego stalno dodatno zapošljavaju!

sve to treba rastjerati i primatelje i primljene, pošten čovjek ne može preživjeti od parazita i uhljeba, što taj Majetić ne lupi šakom o stol i kaže, HUP vas više neće održavati na životu, i predsjednicu bi trebalo malo podsjetiti da je obećala šakom po stolu, možda čeka da joj Milanović donese stol na Pantovčak

New Report

Close