Ovo će biti temelj razvoja gospodarstva u 2020. godini

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2019. u 07:00
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta/ Josip RegoviĆ/PIXSELL

Planiramo i prvi natječaj kojim ćemo pratiti investicije poduzetnika s 250 milijuna kuna u industriju 4.0.

Hrvatska ovu godinu završava s pozitivnim brojkama i uzlaznim trendovima. Raste nam gospodarstvo, i to po stabilnoj stopi. Rastu također izvoz, ulaganja i plaće, a sve to uz stabilne financije i odgovornu monetarnu politiku. Hrvatska ostvaruje proračunski višak, projekcije za narednih dvije do tri godine su vrlo realne i pozitivne, smanjuje se udio javnog duga u BDP-u, konačno smo povratili povjerenje međunarodnih financijskih institucija koje su ocijenile hrvatski kreditni rejting kao investicijski, a prvi put smo izdali trezorske zapise s negativnom kamatnom stopom.

Sve su to odlični preduvjeti za nastavak stvaranja pozitivne poduzetničke klime, pogotovo kad se u obzir uzme i porezno rasterećenje, koje će samo u mandatu ove Vlade do sada ukupno iznositi oko devet milijardi kuna. No, jasno je da stvari mogu i moraju biti još puno bolje, stoga je naša ambicija u idućoj godini napraviti još veće iskorake. Gledajući prema naprijed, trokut fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i još snažnijeg privlačenja investicija, činit će okvir našeg djelovanja. 

Glavni pokretači rasta
Pri tome očekujemo kako će glavni pokretači rasta u narednom razdoblju biti vezani uz povećanje broja kvalitetnih investicija, osobito onih usmjerenih u istraživanje, razvoj i inovacije, povezane s novim tehnologijama koje će dati snažan doprinos ukupnom gospodarskom rastu. Upravo smo na takvu vrstu ulaganja u posljednje vrijeme stavili najveći naglasak, a rezultati su vidljivi. Naime, investicije u području istraživanja i razvoja prošle su godine povećane za 17,8 posto, dok je u posljednje 3 godine ukupno investirano oko 9,8 milijardi kuna. 

Time smo, prema nekim procjenama, povećali ovu vrstu ulaganja na malo iznad 1 posto BDP-a. Tome su uvelike pridonijele mnogobrojne olakšice i poticaji unutar Zakona o poticanju ulaganja i Zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, dok su bespovratna sredstva iz fondova Europske unije dale dodatni zamah.

U narednom razdoblju, cilj nam je dostići prosjek Europske unije po ulaganjima u istraživanje i razvoj od 2 do 2,5 posto BDP-a te privući onakvu vrstu investicija kakva će pomoći transformirati našu prerađivačku industriju, potaknuti daljnji rast izvoza i inovacija, a sve ćemo to temelji na ulaganjima u nove tehnologije. U tom smjeru ujedno idu i naši prijedlozi izmjena i dopuna zakonodavnog okvira, koje očekujemo da će biti izglasani u Hrvatskom saboru do kraja ove godine.

U svemu tome, uloga Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je snažna i konkretna, posebno u kreiranju i implementaciji mjera za lakši pristup poduzetnika povoljnijim sredstvima za rast poslovanja, za inovacije te za digitalizaciju sustava i uspješno povezivanje s ulagačima, kako bi oni podigli svoje poslovanje na višu razinu.

S krajem 2019. godine u pogonu će biti i aplikacija Start, koja će omogućiti lakše i brže pokretanje poslovanja na prostoru Hrvatske, ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca. No, to će biti tek početak, jer ovdje vidimo mogućnost razvoja i mnogih drugih aplikacija koje bi poduzetnicima mogle biti korisne. Također, nastavljamo s izradom Akcijskog plana za administrativno rasterećenje, iduće godine već četvrtog po redu, a pripremamo i prijedloge ukidanja određenog dijela neporeznih davanja. 

Kad govorimo o poticanju ulaganja, dosad smo kroz dvije prioritetne osi u nadležnosti našeg ministarstva dodijelili ukupno više od 3500 potpora, ukupne vrijednosti veće od 4,5 milijardi kuna. Planiramo otvoriti još dva nova poziva usmjerena na istraživanje i razvoj, ukupne vrijednosti 870 milijuna kuna, te prvi natječaj kojim ćemo pratiti investicije poduzetnika s 250 milijuna kuna u industriju 4.0.

Dodatno, polovicom 2020. godine očekujemo da će u funkciji biti i Centar za razvoj novih tehnologija, koji je zamišljen kao svojevrstan one-stop-shop za poduzetnike, te će im pružati usluge i podršku pri pisanju i provođenju različitih projekata, a omogućit će im i učenje novih vještina koje su im neophodne u svakodnevnom poslovanju.

Već je jasno vidljivo da nema daljnjeg napretka bez čvršćih veza između države, gospodarskog sektora i akademske zajednice. Zbog toga smo ove godine oformili Nacionalno inovacijsko vijeće, koje je putem Tematskih inovacijskih vijeća iznjedrilo 300-tinjak konkretnih projekata unutar pet tematskih područja, usklađenih sa Strategijom pametne specijalizacije. Ona se odnose na zdravlje i kvalitetu života, promet i mobilnost, energiju i održivi okoliš, sigurnost te hranu i biokemiju.

Glavna intencija osnivanja ovog tijela bila je da na jednom mjestu okupimo sve relevantne dionike sustava s kojima u neposrednom kontaktu možemo razmijeniti iskustva i čuti konkretne probleme s kojima se naši poduzetnici susreću.

Najveća prednost ovdje leži u činjenici da 70 posto članstva čine upravo poduzetnici, 20 posto predstavnici akademske zajednice, a samo 10 posto država. Siguran sam da će u godini koja je pred nama, uloga ovog Vijeća biti sve veća, posebno u okolnostima još jednog velikog izazova koji stoji pred Hrvatskom, a to je predsjedanje Vijećem Europske unije. 

Prilika da se nametnemo
Tijekom prvih šest mjeseci 2020. Zagreb će uz Bruxelles postati središte europskih politika i to će biti velika prilika za nas, kao malu i još mladu članicu, da se nametnemo. Europa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecanja bit će četiri ključne stavke našeg predsjedanja, što podrazumijeva stavljanje još jačeg naglaska na produbljivanje jedinstvenog tržišta, daljnje poticanje digitalizacije poslovanja te nastavak ulaganja u inovacije i istraživanje, kako bismo bili što konkurentniji i pratili globalne trendove. 

Puno je izazova i prilika pred nama, stoga nam u 2020. svima zajedno želim još više hrabrosti, uspjeha i zadovoljstva, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu, te da svoje snove ostvarujemo u Hrvatskoj i zajedno je nastavimo činiti boljim mjestom.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovoga Ministranta Horvata ne mogu vidjeti ni nacrtanoga na wc papiru!

Sve se svodi na prodaju muda za bubrege da se uzme lova iz fondova: električni bicikli, solarni brodovi i slična sranja.

Kakva je ovo bedastoca? Prvo sam mislila da je interview pitomca JNA Horvata…ispada da je ovo propagandni pamflet Ministarstva gospodarstva. Budzetski suficit postoji jer Vlada krsi zakon i me placa HZZO-u ono sto bi morala (ionako premalo) i to je tih 3 milijarde suficita. Ulaganje u R&D na sadasnji nacin i programi Ministarstva su bedastoca. Svaki nonsens od R&D moze dobiti hrpe novca npr. Nova generacija Cedevita napitka ili notorna opsjena od Rimac automobila ili nonsens projekt od R. Koncara. Kakva industrija 4.0? I jos manje za koje trziste? RH nema trzisnu ekonomiju, trziste je deformirano i ucmalo. Stope poreza su previsoke i ne postoji suvisla ideja kako ista reformirati.

New Report

Close