Hrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein prvi puta na zajedničkom tržištu EU

Autor: Objava za medije , 25. ožujak 2014. u 10:56
Press foto

Hrvatska je izvezla na ovo zahtjevno tržište lanjske godine vina u vrijednosti 2,2 mil. dolara.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, 16 hrvatskih vinarija predstavile su se mnogobrojnim vinima na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWein 2014.“ koji se održava od 23. do 25. ožujka 2013. godine u Düsseldorfu u Njemačkoj.

Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 66 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Kutjevo, Badel 1862, Agrolaguna, Lagradi, Bolfan vinski vrh, Jako vino, Zlatan otok, Udruga Vinistra (Vina Kabola, Commot) Udruga Vina Liburna (De Georgiis, Šime Škaulj, P.Z. Maslina i vino), Udruga Dekanter (Misna vina, Erdutski vinogradi, PP Orahovica, Vinarija Josić) i Likeri Čičak.

„Ovaj je sajam kao i svake godine vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Međutim, izuzetno je važan zbog daljnje izgradnje imagea novog branda hrvatskih vina «Vina Croatia – Vina Mosaica». Na ovom sajmu vinari prvi puta mogu otvoreno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU bez ograničenja. Sve veći interes za hrvatska vina dokazuju i posjete velikih lanaca poput TESCO-a i kanadskog LCBO-a, gdje njihovi predstavnici oduševljeno kušaju sva vina na štandu“, rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić

Bitno je istaknuti da su prvi puta predstavljena hrvatska ekološka vina na posebnom izdvojenom prostoru uz bok svih važnijih svjetskih proizvođača ekoloških vina. Hrvatska u svjetskoj proizvodnji ekoloških vina participira sa cca dva posto dok zemlje poput Španjolske s osam posto, Francuske 7,4 posto, Italije sedam posto, Njemačke osam posto. Ostale „nove vinske“ zemlje svijeta sa sljedećim postocima: Novi Zeland 7,6 posto, Južna Afrika dva posto, Australija tri posto, Argentina 2,5 posto, Čile tri posto, (izvor Demeter-biodynamischseit1924). Ekološka odnosno organska vina sve su veći trend u potrošnji i novim trendovima konzumacije zdrave prehrane u EU i stoga je bitno da i Hrvatska u budućnosti konstantno povećava proizvodnju ekoloških nasada vina.

Značajno je i to da EU potiče upravo ovakav uzgoj i proizvodnju sa značajnim sredstvima. Prema dostupnim podacima trend povećanja ukupnih ekoloških površina vinograda je 0,5 posto godišnje. Značajno je i da sve hrvatske regije imaju ekološku proizvodnju vina, a ističe se Zadarska županija iz koje na ovom sajmu prednjače proizvođači poput Vinarije Škaulj i De Georgiis, te PZ Maslina i vino, ne samo vinom nego i maslinovim uljem. Upravo ovakvom prezentacijom na ovom sajmu navedene tvrtke na samo da prate svjetske trendove nego i prednjače u inovativnom pristupu ekološke proizvodnje.

Nadalje bitno je naglasiti da je Hrvatska izvezla na ovo zahtjevno tržište lanjske godine vina u vrijednosti 2,2 mil. dolara te nam i nadalje Njemačka ostaje vrlo važno drugo izvozno tržište, odmah iza BiH. U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli vina u vrijednosti 1,5 mil. dolara. Ukupno gledajući 2013. u odnosu na 2012. godinu uvoz vina se povećao za 30 posto dok smo izvoz smanjili za 39 posto, što je pokazatelj velikog pada izvoza na ovo zahtjevno tržište.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close