Hrvatski menadžeri među prvima u svijetu educiraju se o održivom poslovanju

Autor: Lucija Špiljak , 13. travanj 2021. u 22:00
Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA)/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Program treba pomoći poslovnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju emisija CO2, provedbi Zelenog plana EU…

Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA) sa sjedištem u Zagrebu u suradnji s Međunarodnim udruženjem za održivu ekonomiju (IASE) iz Londona predstavio je prvu međunarodno priznatu edukaciju za ESG stručnjake i certifikate iz održivih financija ISF® te iz održivog poslovanja ISB®.

Stručnjaci i kompanije u Hrvatskoj među prvima od ukupno 36 zemalja svijeta moći će sudjelovati u edukaciji za ESG (okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija) koja uključuje i klimatske kriterije.

Tri stupnja

Predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA) i ambasadorica IASE za Hrvatsku i regiju, Marija Pujo Tadić, istaknula je kako uvođenje okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija uskoro postaje obaveza za korporacije i njihove menadžere.

“Značajan utjecaj klimatskih promjena generirao je hitnu potrebu za edukacijom koja obuhvaća održivost, kružno gospodarstvo i međunarodne regulatorne implikacije.

U skladu s ciljevima utvrđenima Pariškim sporazumom Europska komisija donijela je Europski zeleni plan, a na temelju kojeg je Republika Hrvatska u svojoj Nacionalnoj razvojnoj strategiji odredila da će u sljedećih deset godina nacionalne i europske izvore financiranja usmjeriti prema poticanju održivog gospodarstva i društva, oporavku i jačanju otpornosti na krize, zelenoj i digitalnoj tranziciji te uravnoteženom regionalnom razvoju.

Naša edukacija treba pomoći primarno poslovnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju emisija CO2, implementaciji Niskougljične strategije, Strategije prilagodbe i Europskog Zelenog plana, te posebice uvođenje ESG kriterija (Okoliš, društvo i korporativno upravljanje) u njihove poslovne planove i procese te time njihovog održivog gospodarskog razvoja i rasta, uz očuvanje okoliša i klime”, rekla je Pujo Tadić.

Edukativni kurikulum podržale su i najuglednije institucije na svijetu koje se bave kreiranjem politika održivog razvoja i klimatskih promjena, ali i financijskim i upravljačkim poslovanjem i kriterijima; UN-FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu, UNFCCC, UNEP (Program za okoliš), UN-IFAD, UN-Women, Green Climate Fund, Svjetska banka i mnoge druge.

Edukacija se sastoji od tri stupnja. Prvi stupanj predstavlja temelj poznavanja svih kriterija i namijenjen je svima, drugi je za upravljačku razinu u korporacijama te vladinim tijelima i državnim službama i nastavlja se na prvi stupanj, a treći je za profesionalce koji se već godinama bave izvješćivanjem i konzultante koji će savjetovati kompanije i sastavljati njihove poslovne planove i strategije u koje će morati biti uključeni i ESG ciljevi i kriteriji.

Prva skupina polaznika u Hrvatskoj su izvršni direktori i članovi Uprava koji su s prvim stupnjem programa edukacije u trajanju od 40 sati krenuli već u ponedjeljak, a dobiveni certifikati bit će im priznati svugdje u svijetu.

Utvrđeni ciljevi

Pariškim sporazumom utvrđeni su ciljevi smanjenja emisija ugljičnog dioksida (CO2), te zacrtan prelazak na niskougljično gospodarstvo odnosno održivi razvoj gospodarstva za cijeli svijet, ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatskih promjena, a edukacija globalno i nacionalno je jedna od njih.

Na razini svijeta donose se međunarodni ugovori, a tako i na razini EU koja donosi zakonsku regulativu koja se transponira i u hrvatsko zakonodavstvo, poručeno je s predstavljanja u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close