HGK besplatno educira članice u snalaženju u džungli zakona

Autor: Darko Bičak , 22. siječanj 2016. u 09:14
Dr. Branimir Kos, pomoćnik glavnog tajnika HGK za pravne poslove

Najviše prekršaja u gospodarskom poslovanju nastaje iz nepoznavanja pravne regulative.

U Hrvatskoj smo svakodnevno svjedoci da se pravna regulativa mijenja gotovo pa na mjesečnoj razini, a što posebno velik problem predstavlja poduzetnicima koji moraju imati dugoročnu stabilnost za svoje poslovne planove. 

Pravna pomoć
U posljednje tri godine doneseno je više od tisuću zakona i različitih propisa, a u većini slučajeva riječ je o izmjenama i dopunama postojećih pravnih pravila. Poslovna zajednica, prema istraživanju Hrvatske gospodarske komore (HGK), upravo učestale izmjene legislative ističe kao najveći problem u poslovanju gospodarstvenika. Često je vrlo teško odrediti točno koja verzija zakona je trenutno na snazi. Stvara se pravna nesigurnost koja otežava poslovanje i odbija investitore.

 

50tisuća

vaučera podijelila je Hrvatska gospodarska komora

Zbog toga su i u Gospodarskoj komori odlučili svojim članicama ponuditi alat koji bi im olakšao život. Kako pojašnajva Branimir Kos, pomoćnik Glavnog tajnika HGK za pravne poslove, HGK je uvela novu uslugu za besplatno preuzimanje pročišćenih tekstova zakona, odnsono tekstova zakona u koji su uvrštene sve izmjene i dopune, s portala Zakon.hr. U ovom projektu HGK gospodarstvenicima besplatno dodjeljuje 50.000 vaučera za učitavanje pročišćenih tekstova zakona u obliku e-knjige.

"Uslugom se koristi već više od 3000 članica Hrvatske gospodarske komore. HGK je uslugu pokrenula 1. listopada, nakon što smo shvatili kako pronalaženje ažuriranih tekstova zakona koji su trenutno na snazi stvara probleme u poslovanju poduzetnicima, te kako dobar dio sporova odnosno gospodarskih prekršaja nastaje nenamjerno, upravo zbog nepoznavanja prava. Ovom novom uslugom omogućili smo gospodarstvenicima da se lakše snalaze u šumi propisa koji se stalno mijenjaju i dopunjuju", pojašnjava Kos.

Dodaje da im je želja da svaki gospodarstvenik osvježi svoje znanje o pravnom okviru njegove djelatnosti i na što jednostavniji način prati buduće izmjene i dopune. Svaka članica Komore može dobiti vaučer ispunjavanjem prijavnog obrasca na internetskoj stranici HGK ili na samoj stranici Zakon.hr. Vaučer sadržava kôd za besplatno pristupanje sadržajima na portalu zakon.hr i namijenjen je jednom korisniku koji sadržajima može pristupati s jednog računala i s jednog mobilnog uređaja.

EU projekti
Osim ovog vaučera, HGK poduzetnicima nudi i niz sličnih usluga, a jedna od njih je "Moj EU-projekt" kojim Komora svojim članicama sufinancira izradu projekta za EU natječaje. Za ovaj projekt je osigurano milijun kuna za četiri kruga natječaja. "Svaka tvrtka koja se kvalificirala da joj sufinanciramo projekt, od HGK je dobila vaučer na 10.000 kuna koji može potrošiti kod poslovnog savjetnika koji u Bazi EU projekata poslovnih savjetnika pri HGK ima registriran najmanje jedan ostvareni projekt. Koliki je interes, najbolje govori podatak da je kvota prijava za drugi krug natječaja bila popunjena u nešto više od dva dana", kaže Kos. Pravnoj službi HGK, kojoj je dr. Kos na čelu, jedna od glavnih zadaća je analizirati moguće učinke prijedloga zakona i drugih propisa te provesti raspravu s članicama putem komorskih strukovnih udruženja i zajednica.

Arbitražni sud

Mirno rješavanje sporova

Pravna služba HGK je zadužena i da osigura nesmetano funkcioniranje Stalnog arbitražnog sudišta, Centra za mirenje te Suda časti koji djeluju pri Komore. Na tom mjestu se rješavaju građanski, trgovački i potrošački sporovi. Pred Stalnim arbitražnim sudištem HGK, koje je ujedno i najznačajnija i najstarija arbitražna institucija u Hrvatskoj, u zadnjih pet godina okončani su sporovi čija je ukupna vrijednost iznosila gotovo 360 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close