Europski investicijski fond jamči RBA za kredite poduzetnicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2015. u 11:59
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Europski investicijski fond (EIF) i Raiffeisenbank Austria (RBA) sklopili su ugovor o jamstvu za poticanje malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Europski investicijski fond (EIF) i Raiffeisenbank Austria (RBA) sklopili su ugovor o jamstvu za poticanje malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj u okviru Razvojnog i inovacijskog programa za područje Zapadnog Balkana (WB EDIF), izvijestili su u četvrtak iz RBA.

Razvojni i inovacijski program za područje Zapadnog Balkana osnovan je od strane Europske unije, s ciljem poboljšanja dostupnosti sredstava za financiranje sektoru malih i srednjih poduzeća.

Zahvaljujući ovom programu potpore, RBA osigurava dodatna sredstva za financiranje malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj po povoljnim uvjetima u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura tijekom sljedeće dvije godine.

Ovo je prvi ugovor EIF-a o financiranju razvoja poduzetništva i poticanja inovacija koji je namijenjen srednjim i malim poduzetnicima u Hrvatskoj, a u Europskom investicijskom fondu očekuju da će ugovor doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i razvoju Hrvatske.

"Segment malih i srednjih poduzetnika ima veliku važnost za razvoj gospodarstva. Zaključivanje partnerske suradnje s EIF-om predstavlja još jedan u nizu koraka putem kojih nastojimo poticati poduzetništvo i zapošljavanje. Na ovaj način omogućujemo jednostavniji pristup financiranju poduzetnicima u Hrvatskoj te ćemo doprinijeti daljnjem jačanju aktivnosti kreditiranja u segmentu malih i srednjih poduzeća", izjavio je predsjednik Uprave Raiffeisen banke Michael Mueller u povodu potpisivanja ugovora.

Europski investicijski fond osnovan je 1994. kao sredstvo pomoći malim poduzećima. Njegov je većinski dioničar Europska investicijska banka, a cilj fonda je osigurati poduzetnički kapital za mala poduzeća, osobito za nova poduzeća i poduzeća usmjerena na tehnologiju.

Kao i u slučaju ugovora s RBA, EIF pruža i jamstva financijskim institucijama kao pokriće za kredite koje odobravaju malim poduzećima.

EIF ne odobrava kredite ili subvencije poduzećima, niti izravno ulaže u poduzeća, već posluje putem banaka i drugih financijskih posrednika, koristeći vlastita sredstva ili sredstva EIB-a ili EU.

Fond djeluje u državama članicama Europske unije, Turskoj te trima zemljama EFTA-e, odnosno Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close