Do sada je dosta toga predvidio: Mladi hrvatski ‘genijalac’ otkrio u što danas treba ulagati

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2022. u 11:36
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predavač je najavio da i u Hrvatskoj i u svijetu dolazi vrijeme skupih kredita za nekretnine.

Prinosi na kratkoročne obveznice postali su veći nego na dugoročne, a to je siguran znak recesije, reče na besplatnom predavanju u organizaciji Glasa poduzetnika u zagrebačkom UGP caffeu Vuk Vuković, koji se proslavio predvidjevši Trumpovu pobjedu na izborima i Brexit. Najjednostavnije rečeno, što je dulji rok investicije, veći je rizik, tražiš veću sigurnost, veći prinos. A trenutno najveći investitori, fondovi i banke, prodaju dugoročne obveznice kako bi, zbog većeg prinosa, kupovali kratkoročne, piše Express.

Vuković je otkrio da se trenutno kladi na pad indeksa. Rekao je da su se mnogi institucionalni investitori od gubitaka spašavali kupujući robe, sirovine, a kako se one kupuju dolarom, osim cijena svih roba porasla je i cijena dolara. (Da, zato Putin želi da se ruska nafta plaća rubljom.) Predavač je najavio da i u Hrvatskoj i u svijetu dolazi vrijeme skupih kredita za nekretnine. No iako predviđa pad cijena nekretnina u Hrvatskoj, reče i da bi, ako bi našao što ga zanima, i preplatio, jer je na dugi rok nekretnina na dobroj lokaciji investicija na kojoj je vrlo teško izgubiti novac. Pa što ako na neko razdoblje cijena i padne?! Trenutno je hit Gorski kotar.

“U što da ulažem ako sam pasivni ulagač?”, pitao je čovjek iz publike. “U S&P 500”, odgovorio je Vuković. Kaže da je to dobar način da se nevični rizičnijim igrama zaštite od inflacije, a rekao je i da mladi ljudi moraju biti svjesni da se u mirovinski sustav ne mogu pouzdati, zbog očajnog omjera zaposlenih i umirovljenih sustav se raspada, pa će jedine mirovine koje će imati biti one koje si sami za života uštede.

Komentirajte prvi

New Report

Close