Divite se Hrvatskoj veslajući rijekom, roneći u moru ili leteći balonom

Autor: Sponzorirani članak , 12. rujan 2016. u 15:31
FOTO: Press

Prošla su vremena izležavanja na ručniku, hrvatski su turisti počeli otkrivati i dinamičnije mogućnosti provođenja godišnjeg odmora i to ne više samo na zemlji, nego u zraku i vodi.

Rafting i  kanui na rijekama, kajak na rijeci i moru, ronjenje, jednako su uzbudljivi kao i zračni sportovi poput paraglidinga. 

Kanu i kajak

Domovinu se može istražiti i ploveći rijekama ili veslajući jezerima. Iz te perspektive možete uživati u pogledu na dvorac Trakošćan s obližnjeg jezera, Ozalj i Dubovac najljepši su s rijeke Kupe, sa Cetine možete vidjeti Radmanove mlinice a sa Krke otočić Visovac i tamošnji samostan.

U Hrvatskoj kanui imaju tradiciju, samo što su ovdje izduženiji, zovu se trupice i upotrebljavaju se već nekoliko stotina godina na ušću rijeke Neretve.

S kanuom ili kajakom možete istražiti i Dobru, Mrežnicu, Unu, Koranu, Zrmanju, a neke od tih rijeka prolaze i kroz nacionalne parkove. Tko je spreman otisnuti se nešto dalje od kopna, može sjesti u morski kajak i krenuti prema nekom od 66 jadranskih otoka.

Rafting

Rafting je savršen spoj plovidbe i ekstremnih sportova, a u Hrvatskoj su najpoznatije ture po Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Uni, Zrmanji i Cetini. Ta je pustolovina savršena za male skupine i idealna za istraživanje netaknute unutrašnjosti Hrvatske. Divite se zelenim krajolicima, planinama ili krškim kanjonima u rijekama, a istinska oaza prirode čeka vas u neposrednoj blizini gradova kao što su Zagreb, Zadar ili Split.

Ronjenje

Posjetite jedan potpuno drugačiji svijet, sakriven u dubinama hrvatskoga Jadrana. Istražite bogatstvo endemske flore i faune, potopljene rimske galije, ratne brodove i štošta drugo vidljvo u  bistrom jadranskom moru koje pruža vidljivost i do 50 metara. Morske dubine možete istražiti kroz organizirane ture za iskusnije ronioce ili, ako ste početnik, u jednoj od brojnih škola ronjenja.

U Jadranu su stotine prirodnih i umjetnih grebena (primjerice potopljeni brodovi), dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama… Mnoge od tih vrsta su zaštićene.

Ronjenje se polako širi i na podvodne špilje u krškim dijelovima Dalmacije.

A što se mora tiče, najbolje su lokacije za ronjenje Baron Gautsch (Rovinj), Mali Ćutin (Kampor),

Katedrala (Mali Lošinj), Kampanel (Sali), Vodnjak Kampanel (Hvar), Vrulja (Brela), Bijelac (Zaklopatica), Lenga (Pomena), Mrkanjac (Cavtat) i Kaiser Franz Josef (Molunat).

Zračni sportovi

Ako ne želite duboko zaroniti u plavetnilo Jadranskog mora, novu perpsektivu Hrvatske možete otkriti i s visine, iz zraka. Mogućnosti su brojne- odletite balonom s Medvednice prema obzoru, spuštajte se paraglajderom s vrha Učke ili Samoborskog gorja, preletite Krk, Brač i Hvar… Preko 30 savršenih lokacija za vježbanje paraglidinga razasuto je diljem Hrvatske, tako da se u svako doba godine možete otisnuti i poletjeti. Ako želite pojačanu dozu adrenalina, možete doživjeti slobodan pad s visine od 3500 metara, okružen jednim od najspektakularnijih prirodnih krajolika u svijetu. Kako bilo, ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom.

New Report

Close