Ako ste web profesionalac, njihov servis bi vas mogao zanimati

Autor: Tomislav Hrastovčak , 02. srpanj 2013. u 14:34
Goran Bule i Krešimir Galić

Swapp omogućava svim pojedincima koji imaju ideju da je prezentiraju, dobiju korisne savjete i informacije.

Swapp je nova platforma koja služi povezivanju developera u području web aplikacija, stručnjaka za društvene mreže i startupe, kao i dizajnera. Iza projekta stoje Krešimir Galić i Goran Bule koji više o svemu govore za našu rubriku Moja ideja.

"Swapp je nastao početkom 2013., prvo kao ideja zbog moje potrebe za servisom koji okuplja web profesionalce iz svih područja i koji će pomoći u razvoju startupa. U samom početku projektu se priključio Goran Bule s kojim sam odmah razvio bogatu suradnju. Takva zajednica omogućava svim pojedincima koji imaju ideju da je prezentiraju, dobiju korisne savjete i informacije. Vidjeli smo potencijal u servisu koji je pristupačan svima i koji pomaže razvoju i poduzetničkog društva na načine da povezuje zanimljive projekte i investitore, povezuje ljude sa sličnim idejama i pruža im priliku za suradnju", opisuje Krešo Galić.

Otkriva i kako im je najveću prepreku pri pokretanju posla predstavljalo povezivanje sa suradnicima, investitorima pa i klijentima jer, kako kaže, kada nisi dio već postojeće zajednice teško se probiti na tržištu. "Velika prepreka je bila i oformiti kvalitetan i motiviran tim koji će riješavati stvarne probleme, a to nam još uvijek predstavlja prepreku pošto smo mlada tvrtka u razvoju. Manjih prepreka smo imali i u procesu registracije tvrtke zbog pomalo spore državne administracij,e ali stvari su ipak sjele na svoje mjesto", dodaje Galić.

Zanimalo nas je i što u Swappu smatraju pozitivnim i negativnim stranama pokretanja posla u vrijeme krize. "Negativne strane su svakako nedostatak investitora i izvora financiranja. U vrijeme krize svi su suzdržani od ulaganja jer svaki projekt donosi rizik kojeg većina nije spremna prihvatiti. Međutim, s druge strane zbog učinaka krize jeftinije se oglašavati, manja je konkurencija, a i upravo kriza je razlog zbog kojeg pokrećemo servis Swapp-Up. To je svojevrsan inkubator ideja iz kojih će se rađati startupi", kazao nam je Goran Bule.

 

Krešimir Galić

Najveći uspjeh koji jedna tvrtka može napraviti jest lansiranje prvog projekta.

Bule je dao i osvrt na primjere loše i dobre prakse među novim domaćim tvrtkama. "Primjere loše prakse ne bih baš htio imenovati, ali to su svakako tvrtke koji rade po običnom copy-paste sistemu bez da imalo obogate projekte svojim dodacima. Ne kažem da je loše npr. iskoristiti uzeti nečiju ideju, unaprijediti je i prilagoditi možda drugom tržištu – to bih već mogao nazvati pozitivnom praksom. Tržište je već dosta zasićeno raznim idejama, ali na njihovom unaprijeđivanju se itekako može raditi te svaka tvrtka koja radi upravo to po mom mišljenju ide pravim putem", kaže Bule, dodajući kako nemaju baš prave uzore, ali da im se sviđa uspjeh domaćih social media agencija, kao što su iStudio i Akcija jer su u svega par godina postigle veliki uspjeh.

"Najveći uspjeh koji jedna tvrtka može napraviti jest lansiranje prvog projekta. Tada se izdvojiš iz 90 posto startupa koji svoju ideju nisu problikovali u rješenje. Jer proces koji stoji iza prvog projekta je najteži, počevši od same ideje koju sam imao, kasnije traženja suradnika, pa investitora, osnivanja tvrtke. Taj proces se prolazi samo jednom, a osjećaj na dan, nazovimo rođenja onoga što se dugo stvaralo je neponovljiv. To doživite samo jednom, kasnije se sve svodi na održavanje", dodaje Krešo Galić.

Pokretači Swappa kažu i kako im je ciljana publika svaka osoba sa idejom. "Mi se trudimo raditi na tome da svima omogućimo razvoj vlastite ideje i to kroz zajednicu kvalitetnih 'Swappera' koji će se moći povezivati, oformiti tim, ulagati u projekte. Cijela stvar postoji da se preskoče početnički problemi koje smo mi sami imali u svome osnivanju. Swapp će zato biti i izvor edukacije, inspiracije, umrežavanja i motivacije za pojedince koji su voljni stupiti na poduzetnički put ili koji samo žele naučiti više o internet poslovanju. Nemamo specifičan način na koji želimo pridobiti korisnike, mi jednostavno imamo ono što svakome sa idejom treba – jasan plan za razvoj, stručno savjetovanje, strategija, a što je najbolje u svemu, za običnog korisnika te usluge su potpuno besplatne", ističe Goran Bule.

On dodaje i kako bi voljeli istražiti manje razvijena tržišta gdje postoji već potreba za sličnim projektima. "Istraživanja su pokazala da u zemljama sa većom stopom nezaposlenosti ljudi su skloniji traženju samozaposlenja u IT industriji, jer internet je ipak globalno tržište. Međutim, trenutno smo usmjereni na osnaživanje našeg položaja u regiji, već smo ostvarili vrlo produktivne kontakte sa ZeroSoftom u Bosni i Hercegovini u vlasništvu Drage Brajkovića, a cilj nam je ostvariti jednako uspješne kontakte i u drugim zemljama u susjedstvu", kaže Bule.

Galić se pak osvrnuo na početničke greške pri pokretanju projekta. "Kao, vjerujem i svaka druga tvrtka u razvoju preskakali smo neke osnovne korake da bi se naposljetku opet morali vratiti na njih što je usporavalo naš razvoj. Primjera radi, u planiranju našeg projekta vodili smo se onime što mi želimo, umjesto da razmišljamo što korisnici zapravo žele. Srećom dobili smo kvalitetan feedback od naših beta-testera pa znamo točno kojim putem krenuti", kaže.

 

Goran Bule

Nemojte se odjednom baviti sa previše ideja, jer ideja je tek još jedan problem koji zahtjeva rješenje.

Zanimalo nas je i traži li Swapp možda nove zaposlenike. "Zbog sve većih apetita naravno da nam raste i potreba za radnom snagom. Trenutno razmatramo širenje svojih usluga te parnerstvo sa jednim domaćim medijskim portalom, a tražimo i blogera koji bi vodio naš blog na tom portalu. Također, uvijek smo u procesu traženja kvalitetnih programera, jer takvih ipak ne postoji mnogo, a naš problem je što smo mala tvrtka pa ne možemo ponuditi neka visoka primanja svojim zaposlenicima. Većina naših prihoda ide izravno u ulaganja u daljnji razvoj", kazao je Krešo Galić.

Goran Bule nam je pak za kraj otkrio savjet za one koji pokušavaju pokrenuti biznis. "Nemojte se odjednom baviti sa previše ideja, jer ideja je tek još jedan problem koji zahtjeva rješenje. Natovariti ćete sebi više problema nego što možete riješiti", zaključuje Bule.

Komentirajte prvi

New Report

Close