Stručnjaci upozoravaju: Evo što nakon niza potresa trebate izbjegavati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. prosinac 2020. u 10:13
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Građevinski vještak Žarko Željko istaknuo je da je važno u ovoj situaciji na paničariti.

Stručnjaci upozoravaju da bi nakon niza potresa trebalo izbjegavati stare zgrade, liftove i stubišta, piše u srijedu Jutarnji list.

Što se tiče Zagreba, bilo bi bolje da oni koji mogu borave u novijim zgradama te da se, koliko je moguće, izbjegavaju baš stare zgrade, bar još neko vrijeme jer se još trese, istaknuo je Josip Atalić, koji je bio koordinator volontera statičara nakon potresa u Zagrebu u ožujku, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo.

Građevinski vještak Žarko Željko istaknuo je da je važno u ovoj situaciji na paničariti, naročito ako ljudi stanuju u novijim zgradama, znači onima građenima nakon potresa u Skoplju krajem 60-ih godina.

Za vrijeme potresa, ako bi se ponovio, ne ulaziti u liftove i ne ići na stepenice koje su najkritičniji dio zgrade i biti oprezan. Također, ovo je sad opet pokazalo ono što smo govorili i nakon potresa u ožujku da treba napraviti plan ojačanja starih zgrada u Zagrebu i Hrvatskoj. Nigdje se to više nije spominjalo u zadnje vrijeme, iako je bilo jasno da stare zgrade treba ojačati i provesti to kao ozbiljan obuhvatan plan, dodaje Željko.

Tko ima siguran objekt izvan ugroženog područja dakle Petrinje, Siska… i Zagreba idućih pet, šest dana bilo bi bolje biti izvan starih zgrada, za svaki slučaj, ali bez panike jer panika je najgora, savjetuje Željko, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close