Rođendan u znaku međunarodnog uspjeha

Autor: Mladen Miletić , 27. listopad 2023. u 10:13

Tržište luksuznih nekretnina u Hrvatskoj je na uzlaznoj putanji, a agencije poput San Patrik nekretnina na vrijeme su to prepoznale.

U svijetu nekretnina, kao i u životu općenito, uspjeh ne poznaje granice ni prepreke. U samo tri godine samostalnog rada u ovoj konkurentnoj industriji, Ivan Varat iz San Patrik nekretnina uspio je kao jedini hrvatski predstavnik postati član udruge najboljih svjetskih agencija za nekretnine. Leading Real Estate Companies of the World postoji 60 godina i okuplja renomirane profesionalce sa svih kontinenata. Na nedavnom simpoziju u Dubaiju, pred publikom koju su činili predstavnici branše iz cijelog svijeta Varat je predstavio značajke i potencijal hrvatskog nekretninskog tržišta.

Međunarodni uspjeh poklopio se s još dvije obljetnice – rođendanom San Patrik nekretnina, ali i Ivanovom okruglom brojkom svijeća na torti. Četrdeseti rođendan Varat je proslavio uz brojne poslovne suradnike, obitelj i prijatelje na 14. katu Sky Office-a, u Business Clubu 5.

“U godini korone, straha i neizvjesnosti, donio sam jednu od hrabrijih odluka u životu. Krenuo sam u vlastiti business i pokazalo se da sam dobro odlučio. Agencija San Patrik posluje tri godine, što je za biznis prilično kratko razdoblje, ali ove godine sam postao član Leading Real Estate Companies of the World što mi je potvrdilo da sam na dobrom putu. Vratio sam se u Hrvatsku pun ideja i motivacije da dižemo standarde struke”, kaže direktor i vlasnik San Patrik nekretnina.

Izazovan posao, ali pun prilika

Nekretnine se kupuju i prodaju iz raznoraznih životnih prilika i neprilika. Varatu je sudbinu skrojila obiteljska situacija kada je 2015. godine morao preuzeti prodaju obiteljskih nekretnina i shvatio da mu ide od ruke. Profesionalno se nastavio baviti poslom agenta za nekretnine u velikoj međunarodnoj nekretninskoj agenciji, sve do 2020. kada se odlučio osloniti na vlastite snage i otvorio San Patrik nekretnine. Nije ga pokolebala globalna zdravstvena i gospodarska kriza na vrhuncu. Bio je, kaže, fokusiran na strast i viziju koja mu je bila motor, pokretač za posao koji je vrlo brzo specijalizirao za jedno usko područje. Luksuzne nekretnine obično su stabilnije i manje osjetljivije na ekonomske šokove ili kratkoročne tržišne promjene, kaže Ivan Varat koji s dvije MBA diplome iz ekonomije, zagrebačkog ZŠEM-a i rimske Luiss Business School itekako pažljivo analizira makroekonomske pokazatelje. Tržište luksuznih nekretnina u Hrvatskoj je na uzlaznoj putanji, kaže, a očekuje da će se taj trend nastaviti u predstojećem razdoblju.

Tržište luksuznih nekretnina bilježi rast

San Patrik je agencija specijalizirana za rezidencijalne i luksuzne nekretnine u Zagrebu i na obali. Težište je na kvaliteti ponude, više nego na kvantiteti jer, definicija luksuza se mijenja. Trend je takav da luksuzna nekretnina ne podrazumijeva samo visoku kvalitetu izvedbe, već i lokaciju u prvom redu do mora, privatnost, prostranost, ekološku održivost i blizinu aerodroma. Takve prilike su rijetke i stoga izuzetno tražene, što dodatno doprinosi rastu njihove vrijednosti. Cijene rezidencijalnih nekretnina kreću se u rasponu od 150 do 500 tisuća eura, a za luksuzne nekretnine s pogledom na more i dodatnim sadržajima kupci su spremni izdvojiti od milijun eura na više. Hrvatska jest atraktivna destinacija za takve kupce, pa s rastom potražnje nakon pandemije koronavirusa, na obali i otocima bilježimo i veće cijene, kaže Varat iz vlastitog iskustva.

8 godina

prošle je otkako je Ivan Varat preuzeo prodaju obiteljskih nekretnina

“Zanimljivo je da većina kupaca luksuznih nekretnina u takve objekte u Hrvatskoj ulaže kao u svoj drugi dom – mjesto za odmor, relaksaciju i uživanje u svemu što naša zemlja nudi. Iako smo na dobrom putu, još imamo prostora za napredak, pogotovo kada je riječ o ponudi prilagođenoj osobama s visokom neto vrijednošću imovine (HNWI), odnosno dobrostojećim kupcima. I u svom izlaganju u Dubaiju istaknuo sam da Hrvatska ima veliki potencijal rasta kada govorimo o luksuznim nekretninama i na području održivog razvoja”, kaže Varat.

Koliko su nekretnine pristupačne domaćim kupcima?

U Hrvatskoj su jaka dva primarna tržišta nekretnina: Zagreb i obalno područje. Dok su na obali kupci većinom stranci, u Zagrebu 95% kupaca čine domaći građani, koji najčešće kupuju stanove za vlastito stanovanje ili kao investiciju, za kratkoročni ili dugoročni najam. Koliko su domaćima nekretnine priuštive vidi se i iz novih podataka Ministarstva graditeljstva i Ekonomskog instituta Zagreb. Vidljivo je da od 2015. cijene nekretnina rastu brže od plaća. Konkretno, dok su plaće porasle za 49,7%, cijene nekretnina su skočile za 79,6%, čineći ih manje pristupačnima.

Još jedan zanimljiv podatak: 2022. je sklopljeno 116.734 transakcija, što je pad od skoro 13% u odnosu na prethodnu godinu. No, ukupna vrijednost transakcija povećala se za 6,3%, dosegnuvši 8,5 milijardi eura, ili oko 13% hrvatskog BDP-a.

Prvi smo u EU po rastu cijena, hoće li se trend preokrenuti?

Iako je broj transakcija pao, cijene su nastavile rasti. Prema podacima za drugi kvartal 2023., Hrvatska je prva u EU po rastu cijena (13,7%) na godišnjoj razini. U isto vrijeme, neke druge zemlje poput Njemačke (-9,9%), Danske (-7,6%) i Švedske (-6,8%) bilježe pad cijena. Također, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u drugom kvartalu 2023. cijene stambenih objekata bile su u prosjeku više za 3,5% u odnosu na prvi kvartal.

“Razumijem nestrpljivost domaćih kupaca da se taj trend promijeni, pogotovo onih koji traže prvu nekretninu za život. Od ožujka, kad je završio posljednji krug APN-a primijeti se pad potražnje. Ne očekujemo ipak nagli pad cijena”, smatra vlasnik San Patrik nekretnina, ali realno je da dođe do stagnacije cijena. “U segmentu luksuznih nekretnina, situacija je nešto drugačija. Tu govorimo o kupcima koji imaju stabilnu financijsku situaciju, često ne ovise o kreditima i traže nekretnine na ekskluzivnim lokacijama koje nude privatnost. S obzirom da nam takvih nekretnina nedostaje za očekivati je da će cijene i dalje ostati visoke, bez značajnijih korekcija u skorije vrijeme.”.

Komentirajte prvi

New Report

Close